Υγεία

Lockdown: Κλείδωσε η νέα παράταση-Τα σενάρια για αγορά και εστίαση 


Τα ζοφερά επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων δύο ημερών (αύξηση νέων κρουσμάτων γύρω στα 2200, ρεκόρ διασωληνωμένων, 613 και μεγάλος αριθμός θανάτων) - παρότι η χώρα βρίσκεται σε γενικό lockdown για 4η εβδομάδα- ενταφίασαν τις εναπομείνασες ελπίδες για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 7 Δεκεμβρίου, κλειδώνοντας τη νέα παράταση της καραντίνας. 

Οι σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις για την παράταση του lockdown-πιθανότατα για τουλάχιστον μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου- αναμένονται μέχρι αύριο (ενδεχομένως και εντός της ημέρας), ενώ είναι πιθανό το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα, καθώς δεν είναι σε θέση να περιγράψει τον οδικό χάρτη έως τις αρχές του Ιανουαρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο. Άλλωστε, στο Μαξίμου επικρατεί η άποψη οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό να γίνουν μόνο αφού αποτυπωθεί σημαντική βελτίωση των επιδημιολογικών στοιχείων. 

Συνεπώς, η σταδιακή άρση του lockdown θα αρχίσει στην καλύτερη περίπτωση στις 14 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα το μόνο ορατό άνοιγμα είναι αυτό του λιανεμπορίου, με πρώτα τα εποχικά καταστήματα και με αυστηρούς περιορισμούς, ενώ είναι γρίφος η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων και των πολυκαταστημάτων, όπου θεωρείται βέβαιος ο συγχρωτισμός. Στην πρώτη φάση ανοίγματος της αγοράς φέρεται να περιλαμβάνονται και τα κομμωτήρια. 

Η εστίαση σίγουρα θα μείνει κλειστή περισσότερο χρόνο και το επικρατέστερο σενάριο είναι το άνοιγμά της μετά τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Όσον αφορά τα σχολεία όλα δείχνουν ότι θα ανοίξουν το νέο έτος!

Λουκέτο μέχρι τα εμβόλια 

Το στίγμα των προθέσεών του έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες βράδυ (2/12), στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού  Επιμελητήριο.

Συγκεκριμένα,  ξεκαθάρισε ότι «κάποιες δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε το εμβόλιο. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση. Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό σε μπαρ, μέχρι να έρθει το εμβόλιο».

Σε σχέση με την εστίαση, ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πως το άνοιγμά της αργεί ακόμη, με τη χαρακτηριστική φράση «ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση». «Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα μας πουν οι ειδικοί», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, προϊδεάζοντας για τις σχετικές αποφάσεις. 

Το λιανεμπόριο 

Το άνοιγμα των καταστημάτων εποχικών ειδών προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ταυτόχρονη άρση της απαγόρευσης πώλησης των αντίστοιχων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. Αυτό ανέφερε χθες (2/12) ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο διήμερο διαδικτυακό συνέδριο του Iνστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) 

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών) κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές. Η οριστικοποίηση της απόφασης και του τρόπου που θα γίνει θα το μάθετε τις επόμενες ώρες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ασφαλώς από την ώρα που θα ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο για αυτά τα είδη το ίδιο θα γίνει και για τα σούπερ μάρκετ και τα συγκεκριμένα προϊόντα θα βγουν από την απαγόρευση». Ο ίδιος εξήγησε πως δεν θα υπάρξει μαζικό και ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς.

Οι υγειονομικοί τρομάζουν με το άνοιγμα 

Την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, περιέγραψε σήμερα (3/12) στον ΣΚΑΪ ο Νικόλαος Καπραβέλος Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη τονίζοντας ότι τα δεδομένα είναι συντριπτικά και οι υγειονομικοί ακούν με τρόμο τη συζήτηση για το άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Αναμφισβήτητα, πρόσθεσε αντί η συζήτηση να αφορά ποια περιοριστικά μέτρα θα αρθούν θα πρέπει να συζητηθεί ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε για να περιορίσουμε την διασπορά. «Εγώ βλέπω έναν μαραθώνιο. Δεν είναι αγώνας δρόμου ή ταχύτητας να ανοίξουμε 14 ή 21», τόνισε και εκτίμησε ότι θα πρέπει τα περιοριστικά μέτρα να υπάρχουν έως ότου βγει το εμβόλιο.

Όπως είπε, σήμερα η εφημερία στο «Παπανικολάου» ξεκινά χωρίς να υπάρχει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ κάτι που είναι αδιανόητο. Σημείωσε επίσης ότι χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό ακόμη και νέοι άνθρωποι ενώ είναι μεγάλη η κόπωση του προσωπικού, σωματική και ψυχική. Περιέγραψε νοσηλεύτριες να κλαίνε  όταν πρέπει μετά από ώρες δουλειάς να μπαίνουν μέσα στις κλίνες,  γιατί δεν υπάρχει άλλο προσωπικό και ο ασθενείς τις έχει ανάγκη και πως απελπίζονται ή τα χάνουν όταν δεν βρίσκουν μάσκα στο συρτάρι.

«Η πολιτεία εύκολα χειροκροτεί τον ήρωα, αλλά όταν είναι να πάρει μέτρα υπέρ των ανθρώπων αυτών, ακόμη διστάζει και σήμερα συζητάμε για ανθυγιεινό επίδομα. Αν είναι δυνατόν», είπε ο Ν. Καπραβέλος. Σε αυτό το σύστημα υγείας, πρόσθεσε, είναι αδύνατον να βασιστεί η πολιτεία για να προχωρήσει σε άνοιγμα.

Γιατί δεν πέφτουν οι αριθμοί 

Κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν πέφτουν οι αριθμοί της πανδημίας, είπε ότι η διασπορά είναι τόσο μεγάλη γιατί πλέον είναι μέσα στην οικογένεια και κανένα κρούσμα που φτάνει πλέον στα νοσοκομεία δεν είναι ορφανό. Συνεπώς δύο είναι τα ζητήματα, είτε οι πολίτες δεν εφαρμόζουν τα αυτοπεριοριστικά μέτρα είτε τα μέτρα της πολιτείας είναι ανεπαρκή και δεν φτάνουν.

Σύμφωνα με τον Ν. Καπραβέλο εάν θέλουμε να ανοίξουν κάποιοι τομείς πρέπει να γίνεται ανίχνευση του ιού και στοχευμένη καραντίνα σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει όπως σε άλλες χώρες να γίνονται πολλά τεστ, να περιορίζονται όσοι νοσούν και με δειλά – δειλά βήματα να ανοίξουν κάποιοι τομείς. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα