Διεθνή

Λιβύη: Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Τρίπολη


Οι αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες που αναμετρώνταν από την περασμένη Τετάρτη στα νότια προάστια της Τρίπολης συμφώνησαν να παύσουν πυρ, ανακοίνωσαν μεσολαβητές χθες Δευτέρα το βράδυ.

Στις μάχες ήρθαν εκ νέου αντιμέτωπες παραστρατιωτικές οργανώσεις της Τρίπολης με μια ένοπλη ομάδα από την Ταρχούνα (60 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης), που αυτοαποκαλείται «7η Ταξιαρχία». Οι εχθροπραξίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους, ενώ άλλοι 65 τραυματίστηκαν, κατά έναν απολογισμό του υπουργείου Υγείας μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κλείστηκε χάρη στη μεσολάβηση προεστών από την πόλη Μπάνι Ουάλιντ, 170 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

Κατά τη διάρκεια τελετής στην πρωτεύουσα, οι αξιωματούχοι εξήγησαν ότι οι παραστρατιωτικές ομάδες που συγκροτούν τη Δύναμη Προστασίας της Τρίπολης και η 7η Ταξιαρχία αποδέχθηκαν τους όρους της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη από στελέχη της αυτοδιοίκησης στην Ταρχούνα και στην Τρίπολη.

Το κείμενο προβλέπει κυρίως την «οριστική» διακοπή των μαχών· την αποχώρηση των παραστρατιωτικών από τα νότια προάστια της λιβυκής πρωτεύουσας και την επιστροφή τους στις πόλεις τους· καθώς επίσης και την ανταλλαγή αιχμαλώτων και των πτωμάτων των μαχητών που σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες.

Ορίζει ακόμη ότι θα συστηθούν διάφορες επιτροπές που θα αναλάβουν να εγγυηθούν την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας.Ο Γασάν Σαλάμε, ο επικεφαλής της MANUL, της αποστολής του

ΟΗΕ στη Λιβύη, εξέφρασε την ελπίδα να έχει «επιτυχία» και να «εφαρμοστεί» η συμφωνία σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον επικεφαλής μιας φυλής της Μπάνι Ουάλιντ που μεσολάβησε για να συναφθεί η συμφωνία.

Μια προηγούμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα είχε ήδη συναφθεί τον Σεπτέμβριο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έπειτα από τις συγκρούσεις στις οποίες είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 117 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί άλλοι 400 και πλέον από τα τέλη του Αυγούστου ως τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Μια μυριάδα παραστρατιωτικές οργανώσεις έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την κυριαρχία στην πρωτεύουσα, τον έλεγχο των θεσμών και κυρίως των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Λιβύης, χώρας όπου επικρατεί χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Σε πολιτικό επίπεδο, εξάλλου, η Λιβύη παραμένει πάντα κομμένη στα δύο: ένα τμήμα της ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα κι έχει έδρα την Τρίπολη, αλλά στο ανατολικό κομμάτι της είναι παρούσα μια παράλληλη κυβέρνηση, που υποστηρίζει ο αυτοανακηρυγμένος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Πηγή ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις