Διεθνή

Λιβύη: «Επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για τους μετανάστες


Την έντονη ανησυχία της, εξέφρασε, την Παρασκευή, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σχετικά με την «επικίνδυνη επιδείνωση» των συνθηκών για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες οι οποίοι είναι έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη, εξέλιξη που τους έχει εξωθήσει σε εξεγέρσεις και απεργίες πείνας.

Πολλοί μετανάστες έχουν μεταφερθεί σε αυτά τα κέντρα μετά την αναχαίτισή τους από τη λιβυκή ακτοφυλακή, η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης. Η πολιτική της ΕΕ όσον αφορά τους μετανάστες στη Λιβύη και η πολιτική των λιβυκών αρχών για την αντιμετώπιση της κρίσης των μεταναστών έχει επικριθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπολογίζεται ότι 8.000 μετανάστες είναι έγκλειστοι στην παρούσα φάση σε 18 κέντρα κράτησης που ελέγχει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), με έδρα στην Τρίπολη, σύμφωνα με την UNHCR.

Οι άνθρωποι που κρατούνται εκεί όμως αποτελούν κλάσμα αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που ζουν στη Λιβύη ή διέρχονται από αυτήν.

Οι οργανώσεις αρωγής έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε αυτά τα κέντρα, τα οποία ανοίγουν και κλείνουν συχνά.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η UNHCR κατέγραψε μια επικίνδυνη επιδείνωση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης, λόγω του αυξανόμενου υπερπληθυσμού και της έλλειψης των πιο βασικών συνθηκών διαβίωσης», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία σε ανακοίνωσή της.

«Ως συνέπεια του γεγονότος αυτού, σημειώνονται εξεγέρσεις και απεργίες πείνας προσφύγων μέσα στα κέντρα κράτησης, καθώς ζητούν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης», και στα επεισόδια αυτά έχει υπάρξει «ένας αριθμός σοβαρών συμβάντων ασφαλείας, όπου το προσωπικό της UNHCR στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισε κίνδυνο για τη σωματική του ακεραιότητα», πρόσθεσε.

Λίβυοι αξιωματούχοι επικαλούνται για τις άσχημες συνθήκες στα κέντρα κράτησης έλλειψη πόρων και λένε ότι οι μετανάστες μετάγονται σε αυτά για τη δική τους προστασία, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Οι αναχωρήσεις των μεταναστών, κυρίως πολιτών κρατών της υποσαχάριας Αφρικής, από τη Λιβύη προς την Ιταλία είχαν κορυφωθεί την περίοδο 2014-2017, καθώς στη χώρα της βόρειας Αφρικής επικρατούσε χαοτική κατάσταση μετά την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι πριν από επτά χρόνια, η οποία υποστηρίχθηκε από το NATO.

Από το περασμένο καλοκαίρι, τα δίκτυα των διακινητών αντιμετώπισαν όμως δυσκολίες, κυρίως λόγω της πίεσης που άσκησε η Ιταλία, με τη λιβυκή ακτοφυλακή να εντείνει τις αναχαιτίσεις πλεούμενων.

Μέχρι στιγμής φέτος, στην Ιταλία έχουν αφιχθεί 12.174 μετανάστες από τη Λιβύη, ένας αριθμός μειωμένος κατά σχεδόν 87% αν συγκριθεί με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, κατά στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Στη Λιβύη έχουν καταγραφεί 55.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, κατά τα στοιχεία της UNHCR.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις