Άμυνα & Διπλωματία

Σε κατάσταση αναμονής οι δύο πλευρές στη Λιβυη


Η χθεσινή ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία αποτελεί μία ακόμη τορπίλη στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, όπως αυξάνει την ένταση αφού η Τουρκία θα επιχειρήσει να απαντήσει.

Η χειραψία Ερντογάν-Σίσι στο Κατάρ και οι φιλοφρονήσεις με τον Μακρόν έχουν μόνο επικοινωνιακή χροιά αφού η εξωτερική πολιτική αφορά μόνο συζητήσεις ουσίας αφού το σκηνικό ήταν στο πλαίσιο του Μουντιάλ και όχι σε συνομιλίες ανάμεσε σε αντιπροσωπίες. Βέβαια η τουρκική πλευρά έσπευσε να το εκμεταλευτεί και το παρουσιάσει ως γέφυρα ανάμεσα στις χώρες, οι οποίες έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα στη βόρεια Αφρική.

Επίσης η επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη έχει αρκετά κενά αναφορικά με τις συναντήσεις στην Τρίπολη και τη στάση της Αιγύπτου, τα οποία θα φανούν στο άμεσο μέλλον.

Η σημερινή κατάσταση δείχνει να υπάρχει μία ανακωχή με την πλευρά της ανατολική Λιβύης να αναμένει μέχρι τον Ιανουάριο για τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ η Τρίπολη παραμένει και αυτή στη θέση της, μέχρι τις εκλογές οι οποίες βέβαια αποτελεί ερωτηματικό αν θα γίνουν τον Ιανουάριο. Μια ευρύτερη αποδοχή φαίνεται να έχει ο πρόεδρος Μένφι λόγω της θεσμική του θέσεις, αλλά δεν μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στάση αναμονής τηρούν και στρατόπεδα που στηρίζουν τις δύο πλευρές, με την Αίγυτπο, τη Σαουδική Αραβία και Εμιράτα να περιμένουν μέχρι τις εκλογές, ενώ Τουρκία και Κατάρ φαίνεται πως ετοιμάζονται για τη νέα αναβολή τους που θα σημάνει αυτόματα νέες εχθροπραξίες.

Απόδειξη αποτελεί η άρνηση ελέγχου από την Τουρκία σε πλοία της από την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» αφήνοντας να εννοηθεί ότι μεταφέρουν πολεμικό υλικό.

Η Δύση με κυρίως τη Γαλλία επιμένουν και αυτοί σε εκλογές, ενώ η Ιταλία που σιωπηλά ήταν την Τρίπολη, πλέον φαίνεται να έχει μετακινηθεί προς την πλευρά της Γαλλίας.

Απούσες από την περιοχή φαίνεται να είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες παρόλο που διαθέτουν τον ισχυρότερο στόλο στη Μεσόγειο δεν φαίνεται να επιδιώκουν να εμπλακούν στα εσωτερικά της Λιβύης.

Η Ελλάδα δείχνει και αυτή ότι θα στηρίξει τη νόμιμη κυβέρνηση όταν εκλεγεί, ωστόσο η Τουρκία προχωράει και τουρκολιβυκό μνημόνιο σε βάρος της κυριαρχίας της Αθήνας.

Πιθανότατα η Άγκυρα θα επιχειρήσει επεισόδιο νοτίως της Κρήτης, αλλά όχι πριν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ, ενώ αναμένεται και η απάντηση στη χθεσινή ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αφού η Τουρκία χρησιμοποιεί την έρευνα και διάσωση ως Δούρειο Ίππο των επιδιώξεών της στο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα