Για τη δεδομένη, όπως τόνισε, πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τον αγροτοκτηνοτροφικό χώρο, ώστε να ξεπεραστούν επιτυχώς οι πολλαπλές κρίσεις που δέχεται και λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας από το βήμα του «Thessaloniki Summit 2021», που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Αναλύοντας το πλαίσιο κινήτρων και στρατηγικής κατεύθυνσης που έχει δημιουργηθεί για την αγροτική οικονομία της επόμενης ημέρας, ο κ. Λιβανός αναγνώρισε ότι το κόστος παραγωγής αποτελεί νούμερο ένα ζήτημα για όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, με τις μεγάλες αυξήσεις σε -μεταξύ άλλων- ενέργεια, πετρέλαιο, πρώτες ύλες και λιπάσματα, και σημείωσε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση με το υπουργείο Οικονομικών για το αγροτικό πετρέλαιο.
Όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός, τα μέτρα για το αγροτικό πετρέλαιο εξειδικεύτηκαν και «δίνουμε μέσα απ' αυτή την ελάφρυνση κι ένα επιπλέον κίνητρο στα συλλογικά σχήματα/ομάδες παραγωγών, και σ' αυτούς που μπαίνουν σε προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας και στους νέους αγρότες». Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε και τη μείωση του ΦΠΑ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Για θέματα μείωσης του κόστους παραγωγής, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι το υπουργείο στηρίζει την σχέση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την παραγωγή, όπως και ότι δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ενεργειακές κοινότητες.
Αναφερόμενος στο θέμα των ελληνοποιήσεων, ο κ. Λιβανός υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του για συνέχιση των αυστηρών ελέγχων, «παρά τους τριγμούς και κλυδωνισμούς και παρά το γεγονός ότι ενοχλούμε κάποιους». Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι το σύστημα Άρτεμις, που ισχύει στο γάλα, θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα.
Αναγνωρίζοντας δε, ότι στην Ελλάδα «είμαστε πίσω» στη χρήση της τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι «επενδύουμε στην αγροτική παιδεία -εκπαίδευση και κατάρτιση» και γνωστοποίησε ότι πέραν των έξι δημόσιων ΙΕΚ με επτά ειδικότητες που «τρέχουν» ήδη, θα τεθούν σε λειτουργία άλλες 20 σχολές «με κριτήρια ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών, όπου θα εδρεύουν».
Βέβαια, όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «θα πρέπει και οι τράπεζες να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και να ανοίξουν τη στρόφιγγα ρευστότητας». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τα τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εμπιστευτούν την αγροτική οικονομία και «να πάρουν τα ρίσκα, αφού τελικά θα βγουν κερδισμένες».
Πάντως, γνωστοποίησε ότι ο ίδιος προσωπικά βρίσκεται σε επαφή με ξένα funds, που δεν προέρχονται από τον αγροτικό χώρο, επισημαίνοντας ότι «έγιναν ήδη κάποιες μικρές επενδύσεις» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «φτιάχνουμε το πλαίσιο για να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα». Γνωστοποίησε ακόμη ότι βρίσκεται σε επαφή με την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη δημιουργία περισσότερων χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα απευθύνονται στον αγροτικό χώρο.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι δεν «μπορεί να γίνει σοβαρή πολιτική χωρίς την ποσοτικοποίηση του πρωτογενούς τομέα», χαρακτήρισε «μπροστάρη» την Ελλάδα σε θέματα βιολογικής γεωργίας και λέγοντας ότι τα 180 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «είναι λίγα» για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, κάλεσε τον αγροτικό κόσμο να ασκήσει κι αυτός από την πλευρά του πιέσεις, ώστε να αυξηθούν.
Λέγοντας ότι η κυβερνητική πολιτική κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιείων Ελλάδας (ΕΚΕ) Κώστας Αποστόλου, έθεσε την ανάγκη να δοθούν περισσότερα κεφάλαια για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και υπογράμμισε τη σημασία των θεμάτων διάχυσης της πληροφόρησης ώστε, όπως είπε, «να μπορούμε να προγραμματίζουμε, να ξέρουμε τις αδυναμίες, αλλά και πού πρέπει να πάμε».
Στα θετικά βήματα που έγιναν στο θέμα εργατών γης, αναφέρθηκε ο προσωρινός πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) Χρήστος Γιαννακάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να διευθετηθούν κάποια ζητήματα ώστε οι λύσεις που φάνηκε ότι απέδωσαν να έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Επισήμανε ότι πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα της φορολόγησης των συνεταιρισμών και χαρακτήρισε μονόδρομο την επένδυση στη γεωργία ακριβείας.
Για το «στοίχημα» της βιολογικής γεωργίας που πρέπει να κερδηθεί, μίλησε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) Χρήστος Αποστολόπουλος. Έκανε λόγο για «τεράστιες» επιπτώσεις της covid-19 στον πρωτογενή τομέα και ζήτησε τη λήψη «γενναίων» μέτρων, ώστε να μην περάσουν σημαντικές αυξήσεις τελικά στους καταναλωτές.
Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ολοένα και πιο αυξημένο κόστος παραγωγής, υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Agriculture Vice President TUV Hellas (TÜV NORD) Θωμάς Αραπογιάννης, αλλιώς, όπως είπε, «η ελληνική γεωργία δεν θα είναι ούτε ανταγωνιστική, ούτε και βιώσιμη». Καλώντας σε επένδυση στην ευφυής γεωργία, είπε ότι «είναι μονόδρομος» και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη διευκόλυνσης στην πρόσβαση των αγροτών στο τραπεζικό σύστημα. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιστοποιήσεις προϊόντων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ