Διεθνή

Λίβανος και Ισραήλ ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορά τους


Λίβανος και Ισραήλ, δύο γειτονικές χώρες που επισήμως βρίσκονται ακόμη σε πόλεμο, αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα άνευ προηγουμένου διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.

Έπειτα από χρόνια διπλωματικών μεσολαβήσεων από τις ΗΠΑ, ο Λίβανος και το Ισραήλ ανακοίνωσαν στις αρχές Οκτωβρίου ότι οι συνομιλίες αυτές θα πραγματοποιηθούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νακούρα, μια μεθοριακή πόλη στον νότιο Λίβανο, μια “ιστορική” πρωτοβουλία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Μερικές εβδομάδες μετά την υπογραφή των συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν στον Λευκό Οίκο, οι παρατηρητές αναρωτιούνται για τον συμβολισμό αυτών των εξελίξεων για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Οι διαπραγματεύσεις στη Νακούρα αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα το πρωί στη βάση της Finul, της δύναμης του ΟΗΕ που είναι ανεπτυγμένη για να εποπτεύει τα σύνορα Λιβάνου- Ισραήλ.

Οι αντιπροσωπίες των δύο χωρών θα βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο. Σήμερα στις συνομιλίες θα είναι παρών ως μεσολαβητής ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή Ντέιβινυ Σένκερ και αύριο ο διπλωμάτης Τζον Ντεροσέ.

Αν και το Ισραήλ κάνει λόγο για “άμεσες διαπραγματεύσεις”, οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι οι δύο αντιπροσωπείες δεν θα συνομιλήσουν μεταξύ τους.

Δύο στρατιωτικοί, ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας Πετρελαίου και ένας ειδικός στο δίκαιο της θάλασσας εκπροσωπούν τον Λίβανο, ενώ η ισραηλινή αντιπροσωπεία αποτελείται από έξι μέλη, ανάμεσά τους ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, ένας διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο επικεφαλής της υπηρεσίας Στρατηγικών Υποθέσεων του στρατού.

Ο Λίβανος επιμένει στον τεχνικό και όχι πολιτικό χαρακτήρα των συνομιλιών, κρίσιμων για τη χώρα η οποία έχει ξεκινήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη θάλασσα.

Το 2018 ο Λίβανος υπέγραψε με μια πολυεθνική εταιρεία το πρώτο του συμβόλαιο ερευνών σε δύο οικόπεδα στην ΑΟΖ του, όμως από αυτά το ένα, το οικόπεδο 9, συνορεύει με μια περιοχή 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων την οποία διεκδικεί και το Ισραήλ.

Αντιδράσεις

Στον Λίβανο υπάρχουν ήδη αντιδράσεις για τις συνομιλίες αυτές.

Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ και ο σύμμαχός του Άμαλ ζήτησαν σήμερα να αλλάξει η ομάδα που εκπροσωπεί τη χώρα. Σε ανακοίνωσή τους στη διάρκεια της νύκτας τα δύο βασικά σιιτικά κόμματα επεσήμαναν ότι στη διαπραγματευτική ομάδα θα πρέπει να συμμετέχουν μόνο στρατιωτικοί και όχι πολιτικοί ή πολίτες.

Μάλιστα η Χεζμπολάχ τόνισε ότι οι συνομιλίες αυτές δεν σημαίνει ότι επίκειται ειρήνη με το Ισραήλ.

Η εφημερίδα Al Akhbar, που πρόσκειται στο σιιτικό κίνημα, αναφέρει ότι οι συνομιλίες αποτελούν “μια στιγμή πολιτικής αδυναμίας για τον Λίβανο”, και ότι το Ισραήλ θα είναι αυτό που θα ωφεληθεί.

“Η δημιουργία ενός μηχανισμού διαπραγματεύσεων, άμεσων ή έμμεσων, (…) αποτελεί νίκη για τον εχθρό”, τόνισε η εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις