Διεθνή

Λίβανος: Η κυβέρνηση παραιτήθηκε, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται


Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε απόψε την παραίτηση της κυβέρνησής του, αφού πολλοί υπουργοί τον εγκατέλειψαν, υπό την πίεση των διαδηλωτών που κατηγορούν την πολιτική ελίτ της χώρας για την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο Ντιάμπ, που είχε αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, έκανε την ανακοίνωση αυτή σε μια ομιλία του προς το έθνος, έξι ημέρες μετά την πολύνεκρη έκρηξη που ισοπέδωσε το λιμάνι και ένα μέρος της πρωτεύουσας. «Σήμερα ανακοινώνω την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης», είπε, καταγγέλλοντας τη «διαφθορά» που οδήγησε «σε αυτόν τον σεισμό που έπληξε τη χώρα».

Ο Ντιάμπ είχε αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις λαϊκές κινητοποιήσεις, πέρσι το φθινόπωρο, που οδήγησαν στην παραίτηση του προκατόχου του, του Σαάντ Χαρίρι.

Την ώρα που ο Ντιάμπ εκφωνούσε την ομιλία του, συγκρούσεις ήταν σε εξέλιξη στο κέντρο της πόλης, κοντά στο κοινοβούλιο, για τρίτη συνεχόμενη νύχτα. Οι διαδηλωτές εκτόξευαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που απάντησαν με δακρυγόνα, ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές ζητούν την ανανέωση όλης της πολιτικής τάξης, που εδώ και μήνες την κατηγορούν για διαφθορά και ανικανότητα.

«128 κλέφτες»

«Ακόμη και με την παραίτηση του Χασάν Ντιάμπ, υπάρχουν άλλοι 128 κλέφτες στο κοινοβούλιο. Πρέπει να παραιτηθούν κι αυτοί, διαφορετικά μένουμε στον ίδιο φαύλο κύκλο», είπε μια διαδηλώτρια, η Λαγιάλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε μια πρώτη αντίδραση, ζήτησε να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, όσον αγορά τις μεταρρυθμίσεις και τη διακυβέρνηση.

Η έκρηξη της 4ης Αυγούστου, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 160 άνθρωποι και πάνω από 6.000 τραυματίστηκαν, ήρθε να προστεθεί στα δεινά των κατοίκων που ήδη βιώνουν μια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου και την πανδημία της Covid-19. Μετά τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τέσσερις υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Ο Ντιάμπ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι είναι πρόθυμος να παραμείνει στο αξίωμά του για δύο μήνες, μέχρι να διοργανωθούν εκλογές σε μια χώρα που κυριαρχείται από το σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ, τον σύμμαχο του Ιράν και του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι πρόωρες εκλογές δεν περιλαμβάνονται στα αιτήματα του δρόμου, δεδομένου ότι το κοινοβούλιο ελέγχεται από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις που έχουν περάσει έναν εκλογικό νόμο ο οποίος εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

«Να φύγουν όλοι»

«Όλοι, σημαίνει όλοι», φώναζαν οι διαδηλωτές, απαιτώντας την αποχώρηση όλων των ηγετικών στελεχών από την πολιτική ζωή. Ομοιώματα ορισμένων –όπως του προέδρου Μισέλ Αούν και του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα– κρεμάστηκαν από θηλιές κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων.

«Ένας άνθρωπος μόνος του ελέγχει αυτή τη χώρα, ο Χασάν Νασράλα», είπε ο Ναντίμ Γκεμαγιέλ, ένας από τους εννέα βουλευτές που παραιτήθηκαν. «Για να εκλεγεί ο πρόεδρος, να οριστεί ο πρωθυπουργός (…) χρειάζεται το πράσινο φως και η έγκριση του Χασάν Νασράλα», εξήγησε.

Στο μεταξύ, καθώς συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την έκρηξη, οι διασώστες έχουν χάσει κάθε ελπίδα να βρουν επιζώντες στα χαλάσματα, προς μεγάλη απογοήτευση των οικογενειών των αγνοουμένων (επισήμως, είναι 20). Πολλοί κατηγορούν τις αρχές ότι καθυστέρησαν να ξεκινήσουν τις έρευνες.

«Ζητάμε να συνεχιστούν οι έρευνες», έγραψε στο διαδίκτυο η Έμιλι Χασρούτι, ο αδελφός της οποίας θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις