Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, καταδίκασε ομόφωνα τον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, σε κάθειρξη δέκα ετών με αναστολή, για την απόκρυψη της λίστας Λαγκάρντ, που οδήγησε σε απώλεια τεράστιων εσόδων για το κράτος.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, επειδή δεν αξιοποίησε τα στοιχεία που περιελάμβανε η λίστα των Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, αναγνωρίζοντας πως οι ενέργειές του έγιναν για να ωφεληθούν, δηλαδή για να μην ελεγχθούν, τα 2.059 πρόσωπα της λίστας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας έδρας ζήτησε την απαλλαγή του.
Η απόφαση αποτελεί κόλαφο για τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ήταν ο τελικός αποδέκτης της λίστας, την οποία "ξέχασε" όπως είχε πει, σε ένα συρτάρι του γραφείου του...
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας, δεν είδε σκοπιμότητες από την πλευρά του "έγκριτου εισαγγελικού λειτουργού" - όπως τον χαρακτήρισε.Υποστήριξε ότι ο Διώτης υπέπεσε σε μια απλή "ανακρίβεια", όταν απέκρυψε τον αρχικό αριθμό των αντιγράφων της λίστας Λαγκάρντ,
Στις ερωτήσεις της έδρας γύρω από τα αίτια της απόκρυψης του περιβόητου στικ - usb, που οδήγησε τον πρώην ειδικό γραμματέα ΣΔΟΕ στο εδώλιο για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία, μπόρεσε να διακρίνει δύο ουσιαστικά λόγους, έτσι ώστε να εξηγήσει γιατί δεν αξιοποιήθηκε η λίστα:
Ευ. Βενιζέλος: Μπορώ να εκτιμήσω ότι δεν είχε σκοπό να βλάψει το δημόσιο συμφέρον. Σημασία για μένα έχει το ότι ο κ. Διώτης αποχώρησε από τη θέση του, δεν ενημέρωσε το διάδοχό του, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν κράτησε κανέναν αντίγραφο. Αυτό εκτιμώ οφείλεται σε δύο λόγους: Δεν ήθελε να έχει εμπλοκή, γιατί έκρινε πως η επεξεργασία των στοιχείων είναι παράνομη, αφού και το υλικό ήταν παρανόμως αποκτηθέν. Δεύτερον ήθελε να διαμαρτυρηθεί για τη λήξη της θητείας του και τη μη ανανέωσή της.
Πρόεδρος: Και μετά μου λέτε ότι δεν είχε δόλο;