Πολιτική

Λιου: Επιτακτική η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους λόγω Τουρκίας


Την ανάγκη της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους υπερθεματίζει, σε συνέχεια παλαιότερων τοποθετήσεων, ο αμερικάνος Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου. Όπως εξηγεί σε συνέντευξη που παραχώρησε στους FT πριν ξεκινήσει την προγραμματισμένη επίσκεψη του στην Ελλάδα, το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και ο απόηχος της έκρυθμης κατάστασης καθιστούν ακόμα πιο σημαντική την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους υπό το πρίσμα της οικονομικής στήριξης που έχει ανάγκη η χώρα ώστε να συνεχίσει τις προσπάθειες της με σταθερότητα. Δεν παρέλειψε δε να επαναλάβει ξανά την αναγκαιότητα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων καλώντας τους Έλληνες ηγέτες ν' αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Δίνοντας όμως βάρος για την υπόθεση του χρέους, ο κ. Λιου παραδέχθηκε πως η "ημέρα της κρίσης" για το τεράστιο βάρος του χρέους έχει αναβληθεί πολλές φορές λόγω της κόντρας των πιστωτών (ΔΝΤ - Βέρολινο), πρέπει όμως να διευθετηθεί.

Τουλάχιστον, όπως παραδέχεται, σημαντικό είναι το γεγονός πως όλες οι πλευρές συμφωνούν επί της αρχής σε μια αναδιάρθρωση (όχι ονομαστικό κούρεμα) που δεν θα μείωνε το ποσό που θα λάμβαναν πίσω οι πιστωτές. 

Μεταξύ άλλων, ο αμερικανός Υπουργός τόνισε μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας - και πριν τα γεγονότα στην Τουρκία- ως σημείο διαμετακόμισης των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη από την Συρία, το Ιράκ και αλλού είχε οδηγήσει στο να ξαναέλθει στο προσκήνιο η γεωπολιτική σημασία της χώρας.

Για τις διεθνείς προκλήσεις ο κ. Λιου αναφέρθηκε για την περίπτωση του Brexit σημειώνοντας πως όλες οι πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν τους όρους της αποχώρησης χωρίς κλίμα εχθρότητας και με σκοπό να περιορίσουν την αβεβαιότητα στις αγορές.

«Μίλησα για φιλική στάση, αλλά θα το ξαναπώ. Το να στριμωχτεί ο καθένας στην γωνία του είναι ένας τρόπος να το προσεγγίσεις. Όσο πιο κοντά φτάσει στο να είναι μια συζήτηση που αντανακλά την σημασία της ενότητας, ακόμα και αν έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από πριν, τόσο το καλύτερο» υπογράμμισε.

Σχετικά με τις ιταλικές τράπεζες, που απειλούν με το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης καθώς λυγίζουν υπό το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Λιού ανέφερε: «Ορισμένα από τα ζητήματα θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί στα χρόνια μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά δεν αντιμετωπίστηκαν».

Πρόσθεσε ωστόσο, πως δεν πρέπει να διογκώνεται η σημασία των προβλημάτων του ιταλικού τραπεζικού τομέα. « Το μέγεθος των τραπεζών και το μέγεθος της ζημίας σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι ανάλογο με αυτό των ιδρυμάτων που αντιμετώπιζαν δυσκολίες το 2007 και το 2008» τόνισε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις