Διεθνή

Λευκή Βίβλος για Brexit...στα πρότυπα Ε.Ε - Ουκρανίας


Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα στο κοινοβούλιο τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ μετά το Brexit, το οποίο έχει προκαλέσει την παραίτηση δύο υπουργών.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύονται, εγκαταλείπεται το αίτημα για προνομιακή μεταχείριση του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε ένα σαφές πλήγμα για το Σίτι, που δεν εξασφαλίζει όπως θα ήθελε ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά. Επισημαίνεται ότι η Βρετανία αναγνωρίζει πως η νέα σχέση δεν μπορεί να διατηρεί τη σημερινή ελεύθερη πρόσβαση που προσφέρει το καθεστώς «διαβατηρίων» στις τράπεζες, αλλά αφήνεται να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μία βαθύτερη εκδοχή του καθεστώτος αμοιβαίας αναγνώρισης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Βάσει των παραπάνω, η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, φαίνεται να θεωρεί πια πως το πιο ρεαλιστικό σχέδιο για τη μετά Brexit εποχή είναι μία «Συμφωνία Σύνδεσης», ανάλογη με αυτή που ρυθμίζει σήμερα τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία.

Σε εισαγωγικό σημείωμα στο επίμαχο έγγραφο, που προτείνει τη δημιουργία μια νέας τελωνειακής ένωσης με το μπλοκ των 27, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τις Βρυξέλλες χρειάζεται «ρεαλισμό και συμβιβασμούς από κάθε πλευρά».

Ενώ οι τράπεζες και οι άλλες υπηρεσίες μένουν ουσιαστικά εκτός ενιαίας αγοράς και θα πρέπει να υπάρξουν νέες συμφωνίες για το καθεστώς τους, το καθεστώς του εμπορίου αγαθών θα μείνει στενά συνδεδεμένο με την κοινότητα των 27 μελών.

Κεντρικό ρόλο στο όραμα της Μέι διαδραματίζει μία «ζώνη ελευθέρου εμπορίου», με συνδεόμενα τελωνειακά συστήματα και πανομοιότυπο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα βιομηχανικά, τα αγροτικά και άλλα αγαθά. Δεν θα επιβάλλονται δασμοί. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις