Αγορές

Λεπτές ισορροπίες και άτολμη άνοδος στο χρηματιστήριο


«Μουδιασμένες» οι αγορές, προσπαθούν να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις των αποφάσεων της ΕΚΤ για τα επιτόκια και το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Νευρικότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι βασικοί δείκτες κινούνται με διακυμάνσεις,  διατηρώντας θετικό πρόσημο. Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στα ομόλογα της Ευρωζώνης – και στα ελληνικά.

Το ΧΑ ξεκίνησε με μικρές απώλειες, αλλά η εικόνα στο ταμπλό βελτιώνεται σταδιακά. Οι βασικοί δείκτες έχουν περάσει σε θετικό έδαφος, ενώ η ενδοσυνεδριακή τάση παραμένει ανοδική.
Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν  ότι η αγορά βρίσκεται ακόμη σε κρίσιμη καμπή, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη συνέχεια.

Η περαιτέρω πορεία του σε βραχυχρόνιο ορίζοντα θα εξαρτηθεί κυρίως από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις αποφάσεις της ΕΚΤ, έχοντας τοποθετήσει ψηλότερα τον πήχυ – ανέμεναν μεγαλύτερο QE με εφαρμογή από τον Οκτώβριο και μεγαλύτερη μείωση επιτοκίου.

Στο ΧΑ κλάδος-κλειδί παραμένουν οι τράπεζες, που δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ θα μειώσουν κατά 3% την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.

 Μετοχές και δείκτες

Πάντως οι μετοχές τους ανακάμπτουν σήμερα, κερδίζοντας σταδιακά έδαφος. Ο κλαδικός τους δείκτης που πήγε αρχικά -1,07%, έχει υπερκαλύψει τις απώλειες και βρίσκεται τώρα στο +0,80%. Alpha +1,4%, Εθνική +1,1%,  Attica Bank +0,8%, Eurobank +0,2%,  αμετάβλητη η Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 035% στις 853,5 μονάδες.  Περίπου 0,20% κερδίζει ο FTSE25, στις 2.116 μονάδες.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips προηγείται η Aegean (+2,5%), που είχε υποστεί σημαντικές απώλειες το προηγούμενο διήμερο. Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ +1,5%,  Lamda +1,2%, ΕΛΠΕ +0,8%, Φουρλής +0,5%.
Στο κόκκινο  Cenergy -1,2%,  Coca-Cola -0,8%, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ -0,4%.

Διαβάστε επίσης