Τράπεζες

ΛΕΠΕΤΕ: «Όχι» συνταξιούχων στο ενιαίο Επικουρικό


Με συγκέντρωση έξω από τη Βουλή κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις. Ζητούν να μην κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση.

Τη νομοθετική ρύθμιση για την ένταξή τους στο ενιαίο Επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ) επιχειρούν να αποτρέψουν οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, που κλιμακώνουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, με συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 10.30 π.μ. και παρεμβάσεις σε καταστήματα της τράπεζας σε άλλες πόλεις.

Σε εξώδικη δήλωση που έστειλε στον υφυπουργό Εργασίας, Τάσο Πετρόπουλο, ο Σύλλογος Συνταξιούχων διαμαρτύρεται «εντόνως σε οποιαδήποτε ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ, διότι η ενέργειά σας αυτή είναι αυθαίρετη, παράνομη και αντισυνταγματική, ερχόμενη σε αντίθεση με το άρθρο 5 του Συντάγματος και την αυτοτέλεια του ΛΕΠΕΤΕ, ο οποίος με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να καταργηθεί ή να υπαχθεί στη δημόσια επικουρική ασφάλιση».

«Σας καλούμε», προσθέτουν οι συνταξιούχοι, «όπως απέχετε από κάθε ενέργεια, η οποία προσβάλλει βάναυσα τα περιουσιακά μας δικαιώματα ως απομάχων στο χώρο της εργασίας και τα οποία είναι συνδεδεμένα, όσον αφορά στην Επικούρησή μας, με το ΛΕΠΕΤΕ και μόνο, γεγονός που γνωρίζετε άριστα, διότι υπήρξατε νομικός σύμβουλος του Συλλόγου μας και έχετε γνωμοδοτήσει σχετικά με τη φύση και το χαρακτήρα του ΛΕΠΕΤΕ».

Η θέση του υπουργείου

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η θέση του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την υπαγωγή των συνταξιούχων της Εθνικής στο ενιαίο Επικουρικό δεν μεταβάλλεται και εντός του μήνα αναμένεται να κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Από το υπουργείο υποστηρίζεται ότι η υπαγωγή των δικαιούχων του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ δεν επηρεάζει την ιδιωτική σύμβαση μεταξύ της τράπεζας και του προσωπικού για την επικούρηση, για την οποία τον τελευταίο λόγο θα έχουν τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει η Εθνική στις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου 2018, «ασκήθηκαν 95 αγωγές, εκ των οποίων οι 72 έχουν συζητηθεί και έχουν εκδοθεί επ’ αυτών 4 αποφάσεις, 1 υπέρ και 3 κατά της Τράπεζας».

Το σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο Τ. Πετρόπουλος στους συνταξιούχους, προβλέπει την υπαγωγή τους στο ΕΤΕΑΕΠ, με συντελεστή 6% για τις εισφορές. Η Εθνική θα καταβάλει στο ΕΤΕΑΕΠ ένα ποσό που θα προσδιορισθεί με βάση μελέτη της Ανεξάρτητης Αναλογιστικής Αρχής. Η σχέση αναπλήρωσης θα είναι 0,45 και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, η επικουρική σύνταξη θα αντιστοιχεί περίπου σε ποσοστό 50% της παροχής του ΛΕΠΕΤΕ.

Διαβάστε επίσης