Ενέργεια

«Λεφτά υπάρχουν»: 420 εκατ. από ιδιώτες στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


Μετά από σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και συρρίκνωσης των εισοδημάτων, υπάρχει ακόμη πολύ αποθησαυρισμένο χρήμα – σε λογαριασμούς καταθέσεων, σε θυρίδες και σε «στρώματα». Και καθώς η εμπιστοσύνη  στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα αποκαθίσταται, ψάχνει ευκαιρίες για να επανέλθει στην αγορά, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικές αποδόσεις.

Με τα επιτόκια καταθέσεων να βρίσκονται στο ναδίρ, ευκαιρία για αποδοτική τοποθέτηση αποτελούν οι ομολογιακές εκδόσεις μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Πολλοί σπεύδουν να την αξιοποιήσουν.

Ομολογίες συνολικής αξίας 420 εκατομμυρίων ευρώ ζήτησαν να αγοράσουν οι ιδιώτες που συμμετείχαν στη δημόσια εγγραφή για τα «πράσινα ομόλογα» που εξέδωσε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η εταιρεία είχε σκοπό να διαθέσει σε ιδιώτες το 30% της  έκδοσης, αντλώντας από αυτούς 45 εκατ. ευρώ. Καθώς η προσφορά ήταν σχεδόν δεκαπλάσια,  τους μοίρασε το 65% της έκδοσης – ομολογίες συνολικής αξίας 97,5 εκατ. ευρώ.

Το επιτόκιο του ομολόγου διαμορφώθηκε σε 2,60%. Κερδισμένες και οι δύο πλευρές: Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εξασφαλίζει χαμηλό κόστος χρηματοδότησης, ενώ οι επενδυτές- αποταμιευτές  θα έχουν απόδοση «αστρονομική» σε σχέση με αυτή που προσφέρουν οι τράπεζες για καταθέσεις και τα μεσοπρόθεσμης διάρκειας κρατικά χρεόγραφα.

Το  διαθέσιμο χρήμα που αναζητά ευκαιρίες τοποθέτησης με καλές αποδόσεις, θα κάνει αισθητή την παρουσία του και σε άλλες σχεδιαζόμενες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, συμβάλλοντας στην περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.