Επιχειρήσεις

Lavipharm: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο και νέα διοικητική διάρθρωση της εταιρείας


H Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Lavipharm A.E. (ΛΑΒΙ) πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της εταιρείας στην Παιανία με την απαραίτητη απαρτία, καθώς συμμετείχαν 42 μέτοχοι εκπροσωπώντας ποσοστό 71,26% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

H συνεδρίαση ξεκίνησε τις εργασίες της με το καλωσόρισμα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μηνά Τάνες, ο οποίος σχολίασε ότι «η φετινή Γενική Συνέλευση βρίσκει τη Lavipharm ακόμα πιο δυνατή, με ενισχυμένες επιδόσεις, με ανοιχτά τα φτερά να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, να εξελιχθεί, να καινοτομήσει».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία της εταιρείας τονίζοντας ότι «Η Lavipharm του 2024 δεν έχει καμία σχέση με τη Lavipharm του 2019. Εχουμε απεμπλακεί από μη στρατηγικές δραστηριότητες, έχουμε επικεντρωθεί σε όσες είμαστε δυνατοί και το μέλλον μπροστά μας διαγράφεται λαμπρό. Είμαι υπερήφανος για τα αποτελέσματα και κυρίως για τους ανθρώπους μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα διοίκησης, σε όλους τους εργαζόμενους και κυρίως στους μετόχους για την εμπιστοσύνη». Ο κ. Λαβίδας αναφέρθηκε επίσης στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών σημειώνοντας ότι «λειτουργώντας με αυτούς τους κανόνες, μια εταιρεία προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια και χρηματοδοτήσεις με καλύτερους όρους, προσελκύει ταλέντα που αναζητούν ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, και πιο σημαντικό, μειώνει δραματικά το ρίσκο, προστατεύοντας έτσι το συμφέρον των μετόχων και όλων των ενδιαφερόμενων μερών».

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό του έτους, ο κ. Παναγιώτης Γιαννουλέας, COO και Country Manager του Ομίλου, υπογράμμισε «τη συνεχή αύξηση του μεριδίου αγοράς της Lavipharm, η οποία καταγράφει διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης κάθε χρόνο την τελευταία τριετία. Στην εξωνοσοκομειακή αγορά, το μερίδιό μας αυξήθηκε κατά 55% την τελευταία πενταετία», και συμπλήρωσε ότι «στη διεθνή αγορά, τα διαδερμικά συστήματα της Lavipharm κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, παρουσιάζοντας ανάπτυξη κατά 78% το 2023 μετά και την προσθήκη του patch κλονιδίνης στο χαρτοφυλάκιό μας».

«Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου 2024», διευκρίνισε ο κ. Γιαννουλέας, «ξεκίνησαν οι πωλήσεις από τη Lavipharm των φαρμακευτικών προϊόντων Lonarid® N, Lonalgal® και Flagyl®, που εξαγοράστηκαν πρόσφατα. Από τις αρχές του έτους, εργαζόμαστε εντατικά για τη δημιουργία μια νέας αγοράς στην Ελλάδα, αυτή της φαρμακευτικής κάνναβης, με τη Lavipharm για ακόμα μια φορά να πρωτοπορεί και να πρωτοστατεί. Συνεχίζουμε τις επενδύσεις μας και στη διαμόρφωση χώρων που θα υποδεχθούν τον νέο μηχανολογικό εξοπλισμό. Έχοντας ήδη φτάσει το μέγιστο της παραγωγικής δυναμικής μας, λόγω και της αύξησης της ζήτησης στις διεθνείς αγορές, οι νέες εγκαταστάσεις θα υποστηρίξουν ακόμα και τον διπλασιασμό της παραγωγής διαδερμικών συστημάτων».

Στη συνέχεια, ο κ. Βασίλης Μπαλούμης, Chief Financial Officer, αναφερόμενος στην οικονομική πορεία του Ομίλου, σημείωσε ότι «το 2023 ήταν μια εξαιρετική χρονιά. Εφαρμόζουμε με συνέπεια την στρατηγική μας, υλοποιούμε το επενδυτικό πλάνο μας, με τις συνολικές καθαρές πωλήσεις να σημειώνουν άνοδο κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το 2023, το προσαρμοσμένο EBITDA (από συνεχιζόμενες δραστηριότητες) ανήλθε σε 9,12 εκατ. Ευρώ, ενισχυμένο κατά 59%, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,87 εκατ. ευρώ, έναντι 0,83 εκατ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση 124%. Επαναδιαπραγματευτήκαμε τον τραπεζικό μας δανεισμό, με καλύτερους κι ευνοϊκότερους όρους, ισχυροποιούμε τον ισολογισμό μας, και δημιουργούμε υπεραξίες για τους μετόχους μας. Η κεφαλαιοποίησή μας σήμερα αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.»

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, συζητήθηκαν όλα τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης και εκλέχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο με τριετή θητεία, ήτοι έως 09.07.2027. Οι μέτοχοι ενέκριναν την επανεκλογή των κ.κ. Μηνά Τάνες, Λουκίας Λαβίδα, Τηλέμαχου Λαβίδα, Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Χρήστου Διαμαντόπουλου, Δημητρίου Χριστόπουλου και Βασιλικής (Βίκυς) Κεφαλά, ενώ στο νέο διοικητικό συμβούλιο εισέρχεται και ο Παναγιώτης Γιαννουλέας, ως εκτελεστικό μέλος, μέχρι πρότινος COO & Country Manager του Ομίλου.

Επίσης, εκλέχθηκε η νέα Επιτροπή Ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου, αποτελούμενη από την κα Βασιλική (Βίκυ) Κεφαλά, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., τον κ. Χρήστο Διαμαντόπουλο, μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. και τον κ. Αντώνιο Πολυκανδριώτη, ως ανεξάρτητο τρίτο πρόσωπο. Η θητεία της Επιτροπής Ελέγχου αποφασίζεται ετήσια και θα λήγει την 9η.7.2025.

Στη νέα διοικητική διάρθρωση του Ομίλου, o κ. Τηλέμαχος Λαβίδας θα αναλάβει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου, ενώ ο κ. Παναγιώτης Γιαννουλέας θα αναβαθμιστεί σε Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο. Παράλληλα, εντάσσονται στην διοικητική ομάδα νέα αξιόλογα στελέχη από την φαρμακευτική αγορά όπως ο κ. Νίκος Λαδάς, που θα αναλάβει καθήκοντα Chief Scientific Officer, η κα Άρτεμις Παπαδάκη ως Chief Commercial Officer Hellas και ο κ. Γιάννης Σαρηγιαννίδης που θα αναλάβει Chief Commercial Officer International. Επιπλέον, με έμφαση σε βασικούς πυλώνες, ο κ. Παναγιώτης Κουσούλης προάγεται σε Chief Manufacturing & Operations και η κα Μαρίζα Αντωνάκη σε Chief People & Technology, με στόχο την συνεχή εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού και την εφαρμογή συστημάτων εναρμονισμένων με τις σύγχρονες συνθήκες της αγοράς. Οι παραπάνω πλαισιώνονται από έμπειρα διευθυντικά και μη στελέχη του Ομίλου, αναλαμβάνοντας να οδηγήσουν τη Lavipharm στην επίτευξη των υψηλών στόχων της.

Τέλος, εγκρίθηκε το νέο καταστατικό της εταιρείας με αλλαγή στο μετοχικό κεφάλαιο μετά και την κεφαλαιοποίηση ποσού από τον λογαριασμό «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο», με στόχο την έκδοση νέων μετοχών προς δωρεάν διάθεση σε ανώτερα στελέχη της Εταιρείας σύμφωνα με το από 13.07.2023 πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών (Stock Award Plan).

Η Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε με διαλογική συζήτηση και έγκριση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Lavipharm