Χρηστικά

Λάθη και αστοχίες στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις – Δεν δίνει παράταση το ΥΠΕΘΟ


Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν να δοθεί παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Λάθη, αστοχίες και σειρά προβλημάτων που προέκυψαν στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις έχουν εντοπίσει οι φοροτεχνικοί, οι οποίοι ζητούν παράταση υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, που κατατίθενται έως τις 26 Ιουλίου. 

Πρώτον επισημαίνουν ότι χρειάζεται πρόσθετος χρόνος για να διορθωθούν με ακρίβεια τα προβλήματα που ενέκυψαν από τον αυτόματο υπολογισμό και δεύτερον τονίζουν ότι ο όγκος δουλειάς τους έως την καταληκτική ημερομηνία της 26ης Ιουλίου είναι τεράστιος και ως εκ τούτου το οικονομικό επιτελείο οφείλει να τους βοηθήσει.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ωστόσο, δεν επιδεικνύει την παραμικρή διάθεση να κάνει αποδεκτό το αίτημα των λογιστών, οι οποίοι ζητούν να δοθεί παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ επιμένουν στη θέση ότι ο χρόνος-έως τις 26 Ιουλίου-είναι επαρκής, ενώ υπενθυμίζουν οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν, έως τις 26/7 (προθεσμία υποβολής των δηλώσεων), τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις. 

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μέχρι χθες Δευτέρα είχαν υποβληθεί πάνω από 4,3 εκατομμύρια δηλώσεις (Ε1) σε σύνολο περίπου 6,6 εκατ. φορολογικών δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος. Από τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, τρεις στους δέκα πληρώνουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα του 2023 που συνολικά ανέρχεται σε 1,746 δισ. ευρώ, σχεδόν οι μισοί έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα, ενώ περίπου 2 στους 10 δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Τα σημαντικότερα προβλήματα

Μια σειρά από προβλήματα και αστοχίες στις αυτόματες φορολογικές δηλώσεις καταγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, τονίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις η τροποποίηση των στοιχείων είναι ανέφικτη. 
Ειδικότερα:

  1. Σε δηλώσεις οίκοθεν εκκαθάρισης, υπήρχε πρόβλημα στον πίνακα 8, όπου αναρτήθηκαν λανθασμένα κύριες κατοικίες για τις οποίες είχε ληφθεί το Power Pass το 2022, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ή διόρθωσης.
  2. Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα και το προστατευόμενο τέκνο είχε εισοδήματα το έτος 2023, το τέκνο δεν μπορεί να υποβάλει Φορολογική Δήλωση, γιατί μπλοκάρεται από την ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού. Η δήλωση του γονέα δεν επιδέχεται τροποποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να υποβληθεί η δήλωση του τέκνου, καθώς η μία δήλωση μπλοκάρει την άλλη.
  3. Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί.
  4. Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου έλειπαν αυτοκίνητα.
  5. Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα κυρίες κατοικίες από την περσινή χρονιά.
  6. Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα καταβλητέα ενοίκια από την περσινή χρονιά.
  7. Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα