Επιχειρήσεις

Landis+Gyr: Με επίκεντρο παραγωγής την Ελλάδα – Νέες επενδύσεις και «διεκδικήσεις»


Σε μια εποχή που η προσέλκυση επενδύσεων και η δραστηριοποίηση ξένων επιχειρήσεων στη χώρα μας, αποτελεί μείζονα στόχο και εθνική επιδίωξη, ο ελβετικός Landis+Gyr επιλέγει την Ελλάδα ως το επίκεντρο των διεθνών δραστηριοτήτων του.

Και το πράττει με τρόπο εντυπωσιακό, ενδυναμώνοντας συνεχώς την εν Ελλάδι παρουσία του. Η Landis+Gyr έχει επενδύσει περίπου 50 εκατ.ευρώ τα τελευταία χρόνια στο εργοστάσιο της Κορίνθου, που έχει το «μονοπώλιο» στην παραγωγή έξυπνων μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Το εργοστάσιο αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα του ομίλου στην Ευρώπη με δυναμική παραγωγής 7,5 εκατ. μετρητών σε ετήσια βάση που απασχολεί 740 εργαζομένους με τάσεις αύξησης μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο ελβετικός όμιλος δεν σταματά εδώ, καθώς ανακοίνωσε την επέκταση της μονάδας παραγωγής στην Κόρινθο. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, ο CEO του ομίλου, κ. Werner Lieberherr, έκανε γνωστό ότι η Landis+Gyr θα δημιουργήσει νέες γραμμές παραγωγής και παράλληλα θα επενδύσει σε μία νέα παραγωγική γραμμή για φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και software διαχείρισης ηλεκτροκίνησης.

Επιπροσθέτως ο ελβετικός όμιλος, πέραν της διεθνούς απήχησής, επιθυμεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο και εγχώρια επιχειρηματικά τεκταινόμενα. Γι’ αυτό έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον μεγάλο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορά εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στην χώρα. Ερωτώμενος για τον εν εξελίξει διαγωνισμό, ο CEO του ομίλου, κ. Werner Lieberherr σημείωσε πως ο όμιλος παρακολουθεί τη διαδικασία που είναι σε αρχικά στάδια προκαθορισμού των προδιαγραφών, ενώ μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε εξέλιξη. 

Πωλήσεις 1,5 δισ.δολάρια το 2021

Η Landis+Gyr θεωρείται ένας κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής μιας ευρείας σειράς ολοκληρωμένων λύσεων διαχείρισης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων έξυπνων μετρητών, εφαρμογών λογισμικού και υπηρεσιών. Το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων και υπηρεσιών, σήμερα, περιλαμβάνει επίσης προηγμένες τεχνολογίες για την ηλεκτροκίνηση, καθώς και συστήματα κυβερνοασφάλειας για προηγμένες έξυπνες υποδομές μέτρησης, Λειτουργική Τεχνολογία (OperationalTechnology – ΟΤ) και βιομηχανικό Internet of Things (IIoT).

Με πωλήσεις 1,5 δισ. δολαρίων το 2021, η Landis+Gyr απασχολεί περίπου 6.800 ταλαντούχους εργαζόμενους σε πέντε ηπείρους.
Στις 27 Οκτωβρίου 2022, ανακοινώθηκαν τα (μη ελεγμένα) οικονομικά μας αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2022 (01 Απριλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2022):

  • Ισχυρή ροή παραγγελιών, ύψους 773,2 εκατ. δολαρίων. Λόγος παραγγελιών/ τιμολογήσεων: 1,06.
  • Εκκρεμείς δεσμεύσεις - ρεκόρ 3.479,7 εκατ. δολαρίων, αύξηση 7,5% σε ετήσια βάση
  • Τα καθαρά έσοδα κατά το 1ο εξάμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 10,3% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες που αγγίζουν τα 728,7 εκατ. δολάρια, με κύρια πηγή ανάπτυξης την αμερικανική ήπειρο, και παρά τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού.
  • Το προσαρμοσμένο EBITDA μειώθηκε κατά 31,2% σε 48,7 εκατ. δολάρια, ή περιθώριο 6,7%, λόγω του αυξημένου κόστους εφοδιαστικής αλυσίδας και του ισχυρού δολαρίου. 
  • Τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 186,5 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του εφάπαξ κέρδους που αφορά την εκποίηση της μειοψηφικής συμμετοχής στην Intellihub. Απομειωμένα κέρδη ανά μετοχή 6,57 δολάρια. 
  • Ισχυρός ισολογισμός με χαμηλό καθαρό χρέος 79,3 εκατ. δολαρίων και καθαρό χρέος / κυμαινόμενος προσαρμοσμένος λόγος EBITDA: 0.63x
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα