Οικονομία

Λαγκάρντ: Χαμηλότερα επιτόκια αν χρειαστεί για να πετύχουμε πληθωρισμό κάτω από 2%


"Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνουν στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα μέχρι οι προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν σημαντικά προς τον στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω από 2%", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ,  Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη τύπου, μετά της συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί ο υποστηρικτικός αντίκτυπος των επιτοκίων και θα ολοκληρωθούν λίγο πριν αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. 

Η ίδια μίλησε και για τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, δηλώνοντας ότι ευθυγραμμίζονται με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για μέτρια ανάπτυξη, ενώ σημείωσε πως η αδυναμία της μεταποίησης συνεχίζει να επιβαρύνει την αναπτυξιακή δυναμική της ευρωζώνης.

Η Λαγκάρντ τόνισε πως τα  τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση της κατάστασης., συμπληρώνοντας ότι η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με ρίσκα, αλλά είναι λιγότερο έντονα από ότι προηγουμένως, καθώς έχει υποχωρήσει ένα μέρος της αβεβαιότητας γύρω από το διεθνές εμπόριο.

Παράλληλα, είπε πως το εμπόριο αποτελεί ένα βασικό στοιχείο στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την αξιολόγηση των ρίσκων και η υπογραφή της «πρώτης φάσης» της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ έχει περιορίσει ή εξαφανίσει την αβεβαιότητα στο μέτωπο αυτό, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός, αλλά υπάρχουν σημάδια ήπιας αύξησης του υποκείμενου πληθωρισμού. 

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο με βιώσιμο τρόπο, ενώ απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα τονώσουν την παραγωγικότητα, τη δυνητική ανάπτυξη και τη συνολική ζήτηση.

Κλείνοντας, τάχθηκε υπέρ της έκκλησης του Eurogroup Δεκεμβρίου για διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές ανάλογα με το δημοσιονομικό περιθώριο που διαθέτει κάθε χώρα.