Αγορές

Λαγκάρντ: Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκιων


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν περαιτέρω οι αυξήσεις των επιτοκίων άφησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της στην ισπανική τηλεοπτική εκπομπή Espejo Publico.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστούν εκτός της προγραμματισμένης κίνησης μισής μονάδας σε δύο εβδομάδες. Και θεωρείται σίγουρο ότι θα ακολουθήσει άλλη μία αύξηση 0,5% κατά το καλοκαίρι.

«Αυτή τη στιγμή, είναι πιθανό να συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι», είπε η Λαγκάρντ σήμερα Πέμπτη και τόνισε με νόημα: «Κατά πόσο σε κάθε συνεδρίαση είναι αδύνατο να πούμε αυτή τη στιγμή».

Χαρακτήρισε την αύξηση του Μαρτίου ως απαραίτητη και πολύ πιθανή, λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν τα πάντα για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% από τέσσερις φορές παραπάνω που είναι σήμερα.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ πρόκειται να προεδρεύσει μιας δεύτερης διαδοχικής αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς οι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού μετά από ισχυρότερα από τα αναμενόμενα ευρωπαϊκά στοιχεία πληθωρισμού που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα. Οι επενδυτές βλέπουν τώρα το επιτόκιο καταθέσεων να αυξάνεται στο 4%, από το τρέχον επίπεδο του 2,5%.

Ερωτηθείσα για το λεγόμενο τερματικό επιτόκιο, η Λαγκάρντ είπε: «Η πραγματική ειλικρινής απάντηση είναι ότι θα καθοριστεί από τα δεδομένα». Το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει σε επίπεδα που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και δεν μπορεί να μειωθεί μέχρι να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στον στόχο, είπε.

«Αυτό που είναι πολύ σίγουρο είναι ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%» είπε η Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022, ενώ έχει προαναγγείλει ότι θα πραγματοποιήσει μία ακόμη κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.

Πρόσφατα η Goldman Sachs προβλέπει πλέον ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα φθάσει το 3,75% από 3,5% που προέβλεπε σε προηγούμενη Έκθεση της μόλις πριν από ένα μήνα.

καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις, το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης σε μία τέτοια περίπτωση θα σπάσει το φράγμα του 4% και αν ο πληθωρισμός επιμείνει, έχουν αρχίσει «φωνές» να «βλέπουν» το βασικό ευρωπαϊκό επιτόκιο να πλησιάζει ακόμη και το 5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα