Οικονομία

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα αυξάνονται κατά 50 μονάδες βάσης για κάποιο διάστημα ακόμα


Λόγο για νέες αυξήσεις επιτοκίων έκανε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στην συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε, προ ολίγου, να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά σε σταθερό ρυθμό, ωσότου η νομισματική πολιτική φτάσει σε αρκούντως περιοριστικό επίπεδο για την έγκαιρη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι η «σημαντική και σταθερή αύξηση» των επιτοκίων σημαίνει αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης για κάποια χρονική περίοδο και επεσήμανε πως ο «πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός», προσθέτοντας ότι θα παραμείνει υψηλός για αρκετό καιρό και θα επιστρέψει στον στόχο μετά το 2025. Η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,4% το 2022, στο 6,3% το 2023, στο 3,4% το 2024 και στο 2,3% το 2025.

Για την ανάπτυξη, η ΕΚΤ περιμένει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα ενισχυθεί κατά 3,4% το 2022 και 0,5% το 2023. Το 2024 η ανάπτυξη θα βρεθεί στο 1,9% και το 2025 στο 1,8%.

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με σημαντικά ρίσκα, με το μεγαλύτερο να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και ανέφερε ως σημαντικό «βαρίδι» για την οικονομία την αύξηση του κόστους στον τομέα των τροφίμων και της ενέργειας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα