Οικονομία

Λαγκάρντ: Ισχυρό το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα - Η ΕΚΤ έχει εργαλεία να το στηρίξει


Καθησυχαστική εμφανίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ όσον αφορά την ευρωστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και τη δυνατότητα αντιμετώσης κρίσεων που ενδέχεται να εκδηλωθούν.

Μιλώντας στους Ευρωπαίους ηγέτες που συζήτησαν μεταξύ άλλων το θέμα της τραπεζικής ένωσης, διαβεβαίωσε ότι ο τραπεζικός τομέας στην Ευρωζώνη είναι ανθεκτικός, έχει ισχυρή κεφαλαακή βάση και διαθέτει επαρκή ρευστότητα.Τόνισε επίσης ότι η ΕΚΤ έχει τα εργαλεία να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και σνα διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η συνέπειες από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank και τα προβλήματα της ελβετικής Credit Suisse προβληματίζουν και τους Ευρωπαίους, παρά το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα στην ΕΕ είναι πιο ανθεκτικό και έχει πολύ αυστηρούς κανόνες επιτήρησης των τραπεζών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κ.. Λαγκάρντ διαμήνυσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ενώ πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα για τη δημιουργία μιας πραγματικής κεφαλαιακής ένωσης.

Τέλος, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% και θα αποφασίσει για τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων με βάση τα νέα οικονομικά στοιχεία.

Μέσα στις επόμενες βδομάδες η Κομισιόν θα υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση της προστασίας των καταθετών, στο πλαίσιο της βελτίωσης της διαχείρισης κρίσεων. Αναφορικά με την τραπεζική ενοποίηση προς το παρόν τα κράτη μέλη δυσκολεύονται να συμφωνήσουν, λόγω των επιφυλάξεων που διατυπώνουν ορισμένες χώρες του βορρά της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα