Οικονομία

Λαγκάρντ: Η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,2%


Την πεποίθηση πως "οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη παραμένουν υποτονικές" εξέφρασε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στην επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Η ίδια επεσήμανε ότι δεδομένου του υποτονικού πληθωριστικού περιβάλλοντος συνεχίζει να είναι απαραίτητη μια εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική. 

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εφόσον χρειαστεί, δηλώνοντας ότι παραμένει δεσμευμένη στη συμμετρία. 

Η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,ανέφερε πως το αδύναμο διεθνές εμπόριο και η αβεβαιότητα επιβαρύνουν τη μεταποίηση, λέγοντας πως τα εισερχόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, ενώ συμπλήρωσε πως "οι τομείς των υπηρεσιών και της κατασκευών δείχνουν ανθεκτική". 

Εν συνεχεία, επεσήμανε ότι η ΕΚΤ προβλέπει πλέον πως η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα φτάσει στο 1,2% το 2019, οριακά υψηλότερα από το 1,1% που αναμενόταν προηγουμένως.

Η Λαγκάρντ υποστήριξε πως το 2020 το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,1% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 1,2%, ενώ το 2021 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1,4%. Το 2022 η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή στο 1,4%. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, ενώ το 2020 θα υποχωρήσει στο 1,1% προτού αυξηθεί στο 1,4% το 2021 και το 1,6% το 2022.

Κλείνοντας, η ίδια τόνισε ότι παραμένουν τα ρίσκα για την ανάπτυξη, αν και είναι σαφώς εξασθενημένα.