Διεθνή

Λαγκάρντ: Εξαιρετικά απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια την επόμενη χρονιά


Η συζήτηση για την αύξηση των επιτοκίων έχει ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεπικουρούμενη από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός «καλπάζει» στη  Ευρώπη Η Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο σχεδόν αποκλείει το ενδεχόμενο αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, το 2022.

«Στο μελλοντικό μας guidance για τα επιτόκια, έχουμε διατυπώσει ξεκάθαρα τις τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια. Παρά την τρέχουσα άνοδο του πληθωρισμού, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα παραμένουν συγκρατημένες, και επομένως αυτές οι τρεις προϋποθέσεις είναι πολύ απίθανο να ικανοποιηθούν το επόμενο έτος», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ σε εκδήλωση στη Λισαβόνα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η Λαγκάρντ αντέκρουσε και την πρόσφατη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, προειδοποιώντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων για να διατηρήσει τις αποδόσεις τους χαμηλές.

«Μία αδικαιολόγητη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών δεν είναι επιθυμητή σε μία περίοδο που η αγοραστική δύναμη ήδη συμπιέζεται από τους υψηλότερους λογαριασμούς για την ενέργεια και τα καύσιμα και θα αποτελούσε έναν αδικαιολόγητο μετωπικό άνεμο για την ανάκαμψη», τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Πριν μερικές ημέρες, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε εκφράσει την πεποίθηση πως η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει δυναμικά. Παράλληλα, η επικεφαλής της ΕΚΤ είχε σημειώσε πως η πανδημία και η ανάκαμψη είναι ένας λόγος για τον οποίο ενισχύεται ο πληθωρισμός, ενώ ο άλλος σχετίζεται με τις υψηλότερες τιμές στην ενέργεια και συμπλήρωσε ότι σημαντικός παράγοντας είναι και η βάση σύγκρισης, κάτι που οδηγεί σε υψηλότερες μετρήσεις αλλά αναμένεται να υποχωρήσει ως τα τέλη του έτους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα