Πολιτική

Κυβερνητική πηγή: Συνεχίζεται η διαβούλευση για συντάξεις και αντίμετρα


Μετά τον τεράστιο ντόρο που προκλήθηκε από το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το οποίο έκανε λόγο για συναίνεση των Θεσμών σε ακύρωση του μέτρου περικοπών των συντάξεων, η κυβέρνηση πήρε θέση δια στόματος ανώτατου αξιωματούχου. Ο τελευταίος επισήμανε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τις συντάξεις, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση δεν λαμβάνει χώρα διαπραγμάτευση, αλλά διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών.

«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση», επισήμανε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, λίγο μετά το πέρας των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς..

Σημείωσε, μάλιστα, ότι υπήρξε συμφωνία για το κοστολόγιο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι παραμένει ανοιχτή η συζήτηση για τις διαβουλεύσεις που αφορούν τον δημοσιονομικό χώρο του 2018 και του 2019. Επίσης θα συνεχιστεί η διαβούλευση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν, επί της είδησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος τόνισε ότι ««Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Βασικός στόχος η ακύρωση των περικοπών, όχι η αναστολή

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις και όχι η αναστολή τους. Θετικό βήμα αποτελεί το γεγονός ότι οι Θεσμοί, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, φαίνεται ότι αποδέχονται πως το μέτρο της μείωσης είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό. Αυτό ευνοεί πλήρως τα κυβερνητικά σχέδια, καθώς η διαβούλευση θα γίνει μόνον επί του δημοσιονομικού αντικτύπου που θα έχει η μη εφαρμογή του μέτρου. Η Αθήνα με όπλο το υπερπλεόνασμα που εκτιμά ότι θα καταγράψει το 2019-θα ξεπερνά τα 700 εκατ.ευρώ- θα έχει τη δυνατότητα να πείσει οριστικά τους Θεσμούς ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικά αχρείαστο και πρέπει να ακυρωθεί.

  

Διαβάστε επίσης