Διεθνή

Αμερικανικές κυρώσεις σε ΕΕ και Τουρκία για τους ρωσικούς αγωγούς


Η αμερικανική  Βουλή και η Γερουσία τάχτηκαν υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην ΕΕ και στη Τουρκία για την ενεργειακή συνεργασία τους με τη Ρωσία.

Τα δύο νομοθετικά σώματα συμφώνησαν να αρχίσει η εκπόνηση νομοσχεδίου που θα προβλέπει κυρώσεις σε όσες χώρες συμμετέχουν ή συνεργάζονται στην κατασκευή-λειτουργία των αγωγών Nord Stream και Turkish Stream, οι οποίοι θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και στην Τουρκία αντίστοιχα. 

Στην απόφαση αναφέρεται οτι  σκοπός των κυρώσεων είναι η προστασία  της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, η οποία περιορίζεται λόγω εξάρτησης από τη Ρωσία.
Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει οτι θα προβούν σε αρκετές κινήσεις για να περιορίσουν τη ρωσική επιρροή.

 Ανάμεσα σε αυτά είναι η διακοπή των διαπραγματεύσεων για την πώληση F-35 στην Τουρκία, ως αποτέλεσμα της αγοράς ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Άγκυρα και η χορήγηση αμυντικής βοήθειας 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από το Κογκρέσο πριν από τις χειμερινές διακοπές. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές, είναι ποιες θα είναι οι λεπτομέρειες του.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται καθώς ολοκληρώνεται η κατασκευή του Nord Stream 2, που θα διπλασιάσει την παροχή  ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Ο Turkish Stream θα ξεκικνήσει τη λειτουργία του τον Ιανουάριο. Ένα δεύτερο τμήμα του αγωγού, με ετήσια δυναμικότητα 15,75 δισ. κυβικά ανά έτος, που ονομάζεται Balkan Stream, κατασκευάζεται ήδη και θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.

Η Nord Stream 2 AG έχει συνάψει συμφωνίες χρηματοδότησης για το έργο με τις ENGIE, OMV, Shell, Uniper και Wintershall Dea.
Επιπλέον, οι δυτικές εταιρείες ασχολούνται με την παραγωγή και την υπεράκτια τοποθέτηση σωλήνων και για τους δύο αγωγούς.

Η κατασκευή των 474 χλμ. του Balkan Stream σε όλη τη βουλγαρική επικράτεια πραγματοποιείται από την Arkad, μια κοινοπραξία της Σαουδικής Αραβίας.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Βουλγαρία δεν μπορεί να αντέξει την πίεση των ΗΠΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διευκρίνισε οτι αν η Βουλγαρία τελικά αρνηθεί υποκύπτοντας στις   ΗΠΑ, ο αγωγός θα διασχίσει άλλη χώρα.

Διαβάστε επίσης