Πολιτική

Κύπρος: Τουρκική απειλή εισβολής!


Οι εμπρηστικές δηλώσεις βετεράνου διπλωμάτη σε ρωσικό πρακτορείο και ο ενεργειακός «πυρετός» στην Αν. Μεσόγειο.

Νέα διάσταση στην τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Κύπρου, την ώρα που η γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total-ENI ολοκληρώνει την κρίσιμη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δίνει βετεράνος Τούρκος διπλωμάτης, με δηλώσεις του στο ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο πρακτορείο ειδήσεων “Sputnik”.

Ο Οκτάι Ακσόι, που έχει συνταξιοδοτηθεί το 2000 από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και θεωρείται «σοφός» της τουρκικής διπλωματίας, άφησε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής στην Κύπρο!

«Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε προκλήσεις. Η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, με αφορμή τις πράξεις της Γαλλίας και της Ιταλίας. Τουλάχιστον, όχι αμέσως», φέρεται να δήλωσε στο “Sputnik”.

«Θα στραφούμε πρώτα στο ΝΑΤΟ, γιατί είμαστε μέλη της Συμμαχίας. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την κατάσταση. Πάντως, αν η Συμμαχία συνταχθεί με τις ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία θα πάρει μόνη της αυστηρά μέτρα, που θα φθάνουν ως την ευθεία ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις του νησιού», δήλωσε ο Τούρκος διπλωμάτης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Άγκυρα θα φθάσει ως τη στρατιωτική επέμβαση, αν δεν δικαιωθούν οι θέσεις της για τα ενεργειακά, δηλαδή ότι η Λευκωσία δεν έχει το δικαίωμα να προχωρά μονομερώς σε εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εντάσσουν αυτές τις δηλώσεις, που δεν αποτελούν επίσημη έκφραση των θέσεων της Άγκυρας, αλλά παραπλανητικά εμφανίζονται από το “Sputnik” ως επίσημες δηλώσεις (στο ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου ο Ακσόι εμφανίζεται ως εν ενεργεία διπλωμάτης, ενώ έχει συνταξιοδοτηθεί από το 2000), στο πλαίσιο της έντονης νευρικότητας που έχει καταλάβει την Άγκυρα, μετά την έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 και οδηγεί την τουρκική κυβέρνηση σε λεονταρισμούς χωρίς αντίκρισμα.

Τη νευρικότητα της Άγκυρας εντείνει το γεγονός ότι, αμέσως μόλις κινήθηκε απειλητικά με στρατιωτικά μέσα κατά των δύο ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών που άρχισαν, τον περασμένο μήνα, τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11, το αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους έσπευσε στην περιοχή και προχώρησε σε προειδοποιητικές τακτικές ηλεκτρονικού πολέμου εναντίον τουρκικών αεροσκαφών, ενώ παρουσία στην περιοχή είχε ο γαλλικός στόλος και στην Λευκωσία έσπευσε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας.

Οι υπαινιγμοί περί στρατιωτικής εισβολής και η απόφαση να μεταφερθεί η συζήτηση για το θέμα στο ΝΑΤΟ, που δεν είναι αρμόδιο να εξετάζει θέματα δικαιωμάτων έρευνας για υδρογονάνθρακες, αποτελούν ελιγμούς της Άγκυρας, με στόχο να πεισθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποσύρουν από την κυπριακή ΑΟΖ τις εταιρείες των χωρών τους, εκτιμούν αναλυτές.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί, αφού η Ανατολική Μεσόγειος, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ, στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, αφήνει μεγάλες υποσχέσεις για ανακάλυψη και εκμετάλλευση σημαντικών κοιτασμάτων αερίου, που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να επιτύχει το στρατηγικό στόχο της μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, τον οποίο υποστηρίζει σθεναρά και η Ουάσιγκτον.

Αν είναι επιτυχής η γεώτρηση στο οικόπεδο 11, που έχει ομοειδή γεωλογικά χαρακτηριστικά με το γειτονικό οικόπεδο της αιγυπτιακής ΑΟΖ, όπου ανακαλύφθηκε το Ζορ, οι προσδοκίες αυτές θα έχουνε επιβεβαιωθεί και οι ενεργειακοί κολοσσοί Ευρώπης και ΗΠΑ θα αναπτύξουν έντονες ερευνητικές δραστηριότητες στην Κύπρο, αγνοώντας τις ενστάσεις της Άγκυρας. Στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα εξαχθούν τα οριστικά συμπεράσματα για το οικόπεδο 11, λίγο πριν φθάσει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

Η ενδεχόμενη ανακάλυψη κοιτάσματος στην Κύπρο θα δώσει νέα διάσταση και στη διαδικασία που ανακοινώθηκε χθες ότι αρχίζει το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και ανάπτυξης σε θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, ύστερα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος επίσης από τη γαλλική Total και την αμερικανική Exxon. Το ΥΠΕΝ κάλεσε χθες τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν στην ΕΔΕΥ ΑΕ προσφορές εντός 90 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της Ανακοίνωσης της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις