Ενέργεια

Κύπρος: Κοίτασμα Μαμούθ μέχρι 8 τρισ κυβικά στο «Γλαύκο»


Από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια εκτιμάται η ποσότητα του φυσικού αερίου που βρίσκεται στον στόχο «Γλαύκος» στο οικόπεδο 10 της κυπριακής αποκλειστικής ζώνης (ΑΟΖ), ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

«Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και με βάση τις προκαταρκτικές αναλύσεις που έχουν διενεργηθεί εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5-8 τρισ. κυβικά πόδια (Tcf)», σημείωσε ο υπουργός.

Σε δηλώσεις μαζί με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεϊ, που έφτασε για τον σκοπό αυτό στην Κύπρο, ανέφερε ότι «έχει ανακαλυφθεί ένα καλό κοίτασμα, που είναι χωρίς αμφιβολία εμπορεύσιμο, με χαρακτηριστικά που σχηματίζουν την εικόνα ότι είναι το καλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε μέχρι τώρα στην ΑΟΖ της Κύπρου», σημείωσε.

Αντίθετα, είπε, ανεπιτυχής ήταν η γεώτρηση που διενήργησε η ExxonMobil στον στόχο Δελφύνη, όπου δεν εντοπίστηκε φυσικό αέριο παρά τις μεγάλες προσδοκίες που υπήρχαν, αλλά οι έρευνες πιθανό να επαναληφθούν σε άλλο σημείο του τεμαχίου 10 σε μεταγενέστερο χρόνο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν ταυτόχρονα σε Κύπρο (2 το μεσημέρι) και ΗΠΑ (7 το πρωί που ανοίγει το χρηματιστήριο).

O υπουργός ενέργειας και το υψηλόβαθμο στέλεχος της ExxonMobil, είχαν προηγουμένως συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίον ενημέρωσαν για τις λεπτομέρειες, τη σημασία των ευρημάτων αλλά και το πώς διαμορφώνεται πλέον το πρόγραμμα και η στρατηγική της ExxonMobil σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ.

Πρόκειται για το πρώτο μεγαλύτερο κοίτασμα των τελευταίων δώδεκα μηνών και το τρίτο μεγαλύτερο των τελευταίων δύο χρόνων.

Προηγήθηκαν το κοίτασμα Αφροδίτη στο τεμάχιο 12 (περίπου 4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) και το κοίτασμα Καλυψώ στο τεμάχιο 6, για το οποίο η κοινοπραξία Total/ENI δεν ανακοίνωσαν ποσότητα αλλά οι πληροφορίες το τοποθετούν κοντά στα 4 tcf.

Διαβάστε επίσης