Άμυνα & Διπλωματία

Κυπριακή ΑΟΖ: Οπισθοχωρούν Γαλλία και Ιταλία στην τουρκική προκλητικότητα


Βήμα πίσω κάνουν ΕΝΙ και TOTAL στο τεμάχιο της 7 της Κυπριακής ΑΟΖ μετά τους τουρκικούς λεονταρισμούς και οι πετρελαϊκές εταιρείες αλλάζουν τα σχέδιά τους, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «δύο μήνες πριν από την επανέναρξη των γεωτρητικών δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ, οι ανησυχίες που είχε εκφράσει ο CEO της ιταλικής ENI Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, δηλώνοντας πως «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις», για το κλίμα έντασης που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο τεμάχιο 7, φαίνεται να επιδρούν στους αρχικούς προγραμματισμούς».

Παρότι οι πληροφορίες από το νησί έλεγαν ότι οι εργασίες γεωτρήσεων θα ξεκινούσαν από το οικόπεδο 7, τώρα φαίνεται ότι επικρατούν δεύτερες σκέψεις, με την κοινοπραξία να μεταφέρει το έργο της σε άλλο οικόπεδο που δεν έχει στοχοποιήσει η Άγκυρα. Η εφημερίδα - επικαλούμενη ενημερωμένες πηγές - προσθέτει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι απλώς μια κίνηση τακτικής.

Ωστόσο η Τουρκία βλέποντας ότι της... περνάει δεν αποκλείεται να συνεχίσει τις προκλήσεις και σε άλλα σημεία των δύο εταιριών.

Διαβάστε επίσης