Αγορές

"Κύμα ψύχους" στα χρηματιστήρια - Κόκκινο ταμπλό στο ΧΑ


Με τις τιμές του φυσικού αερίου και του brent να σημειώνουν αλματώδη άνοδο και τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για επερχόμενα κύματα ψύχους που θα αυξήσουν τη ζήτηση-κατανάλωση ενέργειας, το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται διεθνώς και η ελληνική αγορά κλυδωνίζεται στα "απόνερα" της αναταραχής.

 Σε πτωτική τροχιά κινούνται σήμερα μετοχές και δείκτες του ΧΑ, ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι εξαιρετικά υποτονική και ο τζίρος μηδαμινός - μόλις 17 εκατ. ευρώ σε πέντε ώρες συνεδρίασης. Εκδηλη η επιφυλακτικότητα, απουσιάζει το αγοραστικό ενδιαφέρον, στάση αναμονής τηρούν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια.

Μικρές απώλειες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (DAX -0,5%). Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης (κατά 4 μονάδες βάσης ανεβαίνει η απόδοση του 10ετούς γερμανικού), περίπου 3,5% ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου, υψηλά τριετίας σημειώνουν οι τιμές του αργού πετρελαίου.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ήταν ούτως ή άλλως έτοιμη για διόρθωση, μετά τη μεγάλη ανοδική κίνηση αντίδρασης-ανακαμψης που πραγματοποίησε τις προηγούμενες εβδομάδες. Τώρα το "στοίχημα" είναι να αντέξουν οι στηρίξεις σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών (η πρώτη στις 881-877 μονάδες του ΓΔ), ώστε να αποφευχθεί  η μεγάλη διόρθωση.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινούνται στο κόκκινο από το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Κάποια βελτίωση της εικόνας αναμένεται την τελευταία ώρα, εάν η Wall Street κινηθεί ανοδικά στο άνοιγμα..

Ο Γενικός Δείκτης  υποχωρεί κατά 1% στις 883,6 μονάδες, ενώ ο  FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 0,90%, στις 2.138,2 μονάδες. Απώλειες 1,30% καταγράφει ο δείκτης των mid caps.
 Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +0,36% και τώρα βρίσκεται στο κόκκινο με απώλειες 0,45%. Οριακά με θετικό πρόσημο η Attica Bank (+0,3%) και η Alpha (+0,1%). Στον αντίποδα Πειραιώς  -1,5%, Εθνική και Τρ. Ελλάδος -1%, Eurobank -0,3%.

"Κατακκόκινο" το ταμπλό στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Βιοχάλκο και ΕλβαλΧαλκόρ -2,1%, ΔΕΗ και Coca-Cola -1,6%,  ΟΛΠ και Jumbo -1,4%,  Motor Oil, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και  Lamda -1,2%. .

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης