Οικονομία

Κύκλωμα με φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ εξάρθρωσε το ΣΔΟΕ


συνελήφθησαν δύο άτομα και αναζητούνται άλλα 13

Κύκλωμα το οποίο εκμεταλλευόταν εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και με τη μέθοδο "αλλαγής" επιχειρηματία δεν πλήρωνε φόρους εξάρθρωσε το ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα το κύκλωμα που όπως το χαρακτηρίζει το ΣΔΟΕ είχε "όλα τα βασικά προσδιοριστικά χαρακτηριστικά της εγκληματικής οργάνωσης (κατ΄ άρθρο 187 Π.Κ.)", δεν κατέβαλε τους φόρους και όταν το πρόσωπο που φαινόταν ως ιδιοκτήτης "κοκκίνιζε" τότε επέλεγε άλλο πρόσωπο με αποτέλεσμα να συνεχίζει να λειτουργεί η επιχείρηση. Το κύκλωμα αυτό φέρεται να έχει πέντε άτομα επικεφαλής και οι υπόλοιποι να διαθέτουν διακριτούς ρόλους προς διευκόλυνση της δράσης της οργάνωσης, όπως μεταφορά των εισπράξεων των καταστημάτων προς το κοινό ταμείο της οργάνωσης, πρόσληψη υπαλλήλων κ.λ.π.

Η εγκληματική οργάνωση, μόλις συγκεντρώνονταν οφειλές μεγάλου ύψους για ένα παρένθετο πρόσωπο, επέλεγε τον επόμενο «άφθαρτο» κρίκο της αλυσίδας, ο οποίος «δραστηριοποιείτο» ως διάδοχη κατάσταση, συνήθως στα ίδια καταστήματα και χρησιμοποιώντας το προσωπικό του προηγούμενου «επιχειρηματία». Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι σε ένα από τα καταστήματα εκδίδονταν φορολογικά στοιχεία από Φ.Τ.Μ., με τα στοιχεία της προηγούμενης «ιδιοκτήτριας».

Οι συνολικές φορολογικές οφειλές των ανωτέρω προσώπων, που έχουν βεβαιωθεί με βάση τις δηλώσεις τους, υπερβαίνουν το ποσό του 1.600.000 ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι υποχρεώσεις του τελευταίου παρένθετου προσώπου, το οποίο έχει κάνει έναρξη εργασιών το 2018 και «δραστηριοποιείται» με ένδεκα καταστήματα, καθώς επίσης και οι υποχρεώσεις ως προς το Φ.Π.Α. όλων των παρένθετων προσώπων, (αφού οι εκροές που αναφέρονται στις δηλώσεις Φ.Π.Α. αντιστοιχούν περίπου στο 10% των ακαθαρίστων εσόδων, όπως έχουν αποτυπωθεί στις σχετικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος).

Εκτιμάται από την υπηρεσία ότι τα ακαθάριστα έσοδα της οργάνωσης, μόνο για τα έτη 2016 και 2017, με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ξεπερνούσαν τα 2.600.000 ευρώ. Ενδεικτικό των προσδοκιών της οργάνωσης είναι ότι σε κάποια χρονική στιγμή πληρώνονταν, μόνο για ενοίκια των καταστημάτων, το ποσό των 24.000 ευρώ το μήνα.

Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, από το Σ.Δ.Ο.Ε. κατασχέθηκαν:
· 49 τόνοι (περίπου) ενδυμάτων που βρίσκονταν σε 2.440 σάκους (σε αποθηκευτικό χώρο)
· 109.646 τεμ. ενδυμάτων
· 4.661 ζεύγη υποδημάτων
· 1.600 κιλά ενδύματα σε σάκους (βρίσκονταν σε ένα κατάστημα)
· 1.008 τεμ. ενδυμάτων, επί των οποίων είχαν τοποθετηθεί πλαστά σήματα επώνυμων εταιρειών (απομιμητικά προϊόντα), τα οποία καταστράφηκαν
· 6.525 ευρώ
· Ένα (1) Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητο
· Φ.Τ.Μ. και POS των καταστημάτων

Συνελήφθησαν δύο άτομα. Διαφεύγουν τη σύλληψη ακόμη δεκατρία (13) άτομα. Σχηματίστηκε δικογραφία και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, κατά περίπτωση, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τέλεση βασικών αδικημάτων των διατάξεων για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος) κ.λ.π.
Επισημαίνεται ότι τα καταστήματα της οργάνωσης εμπορεύονταν κυρίως μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδησης, χωρίς να επιδείξουν – διαθέτουν τα απαιτούμενα αποδεικτικά καθαρισμού ή και απολύμανσης από νόμιμα υφιστάμενες επιχειρήσεις ή ανάλογο αποδεικτικό από τη χώρα εισαγωγής. 

Διαβάστε επίσης