Άμυνα & Διπλωματία

ΥΠΕΞ: Κανένα σχόλιο για το θέμα των 8 Τούρκων Αξιωματικών - Αιχμές από Κοτζιά


 Επιδιώκοντας να κλείσει χωρίς αποκαλύψεις και περιπλοκές το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, η πολιτική ηγεσία υπουργείου Εξωτερικών αποφύγει οποιοδήποτε σχόλιο για τα σχετικά δημοσιεύματα.

Το Nordic Monitor, επικαλούμενο απόρρητα έγραφα, μιλά για στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος, στις 16 Ιουλίου 2016, με στόχο την επιστροφή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και του ελικοπτέρου με το οποίο είχαν διαφύγει στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι ελληνικές αρχές είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο, αλλά και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Το Nordic Monitor επικαλείται τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Τσίπρα, Νίκο Κοτζιά και παρόλο που αρχικά φάνηκε να υπήρξε πολιτική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, το τουρκικό στρατιωτικό σχέδιο εμποδίστηκε όταν η Ελληνική Δικαιοσύνη κατέγραψε τις αιτήσεις ασύλου, όπου οι "οχτώ" έθεσαν ως βασικό τους επιχείρημα τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση που θα είχαν εάν επέστρεφαν πίσω.

Πηγές του ΥΠΕΞ απαντούν: «Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δεν διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί όσα καταγγέλλονται». Προσθέτουν ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος, το οποίο αφορά τον τότε υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη κυβέρνηση, που έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια ή μη  όσων αναφέρονται από το Nordic Monitor»

Κλείνοντας, οι ίδιοι επισημαίνουν πως γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με ανάρτηση του, τόνισε: «Για ποιο λόγο ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασσάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016; Που το πάει ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης σε βάρος μου; Μαλλον ομολογούν οτι δεν τους βγαίνουν Πρέσπες και Προσφυγικό».