Χρηστικά

Κτηματολόγιο: Έρχεται ρύθμιση και δεύτερη ευκαιρία για τα λάθη στις εγγραφές


Μείζον πρόβλημα με περίπου 170.000 ακίνητα που εξαιτίας λαθών στις εγγραφές, θα περάσουν στην κατοχή του Δημοσίου

Τα λάθη στις εγγραφές της ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο έχουν λάβει τη μορφή «φαινομένου» που ανησυχεί το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Δεκάδες χιλιάδες ακίνητα σ’ όλη τη χώρα εξαιτίας των αστοχιών που έγιναν κατά την αρχική εγγραφή, χαρακτηρίζονται έως και σήμερα «αγνώστου ιδιοκτήτη», με συνέπεια να βρίσκονται ένα βήμα από το να περιέλθουν στην κατοχή του Δημοσίου.

Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων είχαν ζητήσει κατ’ επανάληψη από τις υπουργικές αρχές, να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σ’ όσους κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρεται διατεθειμένο να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο αλλά και να προβεί στις κανονιστικές αλλαγές που θα επιτρέψουν να γίνει πιο ομαλή και αποτελεσματική η καταγραφή των λαθών και η τροποποίηση των στοιχείων στο Κτηματολόγιο.

Υπολογίζεται ότι περίπου 170.000 ακίνητα σε 313 περιοχές σ’ όλη την Ελλάδα βρίσκονται «επικίνδυνη ζώνη» και θα περάσουν στην κατοχή του Δημοσίου, εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στις εγγραφές. Οπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», εντός του επόμενου διαστήματος οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα συστήσουν μια ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει το μείζον θέμα και τις λύσεις που θα προκριθούν. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Κτηματολογίου, της ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων καθώς και των δικηγορικών συλλόγων.

Στόχος της ειδικής επιτροπής είναι να καταλήξει σε μια νέα ρύθμιση, η οποία θα δώσει παράταση για τις διορθώσεις στις εγγραφές, που θα είναι συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε κάθε περιοχή. Αυτό που προκύπτει, βάσει των ίδιων πληροφοριών, είναι ότι η νέα ρύθμιση για το Κτηματολόγιο, δεν θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή πριν από τις εκλογές.

Επίσης στις σκέψεις των κυβερνητικών αρχών είναι να ανασταλούν τα πρόστιμα για όσους δεν έχουν δηλώσει την ακίνητή τους περιουσία στο Κτηματολόγιο

ΜyKtimatologioLive

Να θυμίσουμε ότι εδώ και μήνες έχει τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα myKtimatologioLive, μέσω της οποίας οι πολίτες και οι επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί) μπορούν να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης για θέματα γενικής και εξειδικευμένης πληροφόρησης σχετικά με τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες των ακινήτων τους που σχετίζονται με το Κτηματολόγιο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μείωση των φυσικών επισκέψεων αρχικά στα κεντρικά και σταδιακά στα περιφερειακά γραφεία του Κτηματολογίου, βελτιστοποίηση της αξιοποίησης του προσωπικού και εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για τους συναλλασσόμενους.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα