Πολιτική

Ξυδάκης: Οι δυνάμεις που μιλάνε για ακυβερνησία καθαίρεσαν έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό


«Ούτε αδιέξοδα υπάρχουν στη δημοκρατία, ούτε φόβοι ακυβερνησίας, όπως επισείουν και λένε και ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα της δεύτερης εκλογικής περιφέρειας Αθηνών, Νίκος Ξυδάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», για τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ περί του ενδεχομένου νέας προσφυγής στις κάλπες τον Δεκαπενταύγουστο, εάν δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις 7 Ιουλίου.

«Τι σημαίνει ακυβερνησία; Το 2011-12 είχαμε ακυβερνησία δηλαδή; Εκτός κι αν λένε ότι μπορούν να καθαιρέσουν έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό, όπως έγινε στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου και να διοριστεί ένας τραπεζίτης να κυβερνήσει τη χώρα --έχει συμβεί και αυτό. Οι δυνάμεις που μιλάνε για ακυβερνησία είναι αυτές που καθαίρεσαν έναν πρωθυπουργό και σχημάτισαν μια κυβέρνηση με τους λαγούς του ακροδεξιού ΛΑΟΣ», διευκρίνισε ο κ. Ξυδάκης.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν εξασφαλίσει 151 έδρες στην επόμενη Βουλή επισήμανε ότι «θα πρέπει να προκύψουν, αφότου θα έχει εκφράσει τη βούλησή του ο ελληνικός λαός και έχει δείξει την εκλογική του προτίμηση».

«Να δούμε», εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «αν αυτοί που είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης είναι οι ίδιοι, οι οποίοι φάνηκε να μην έχουν καμία διάθεση για εθνική συνεννόηση στο ζήτημα της Συμφωνία των Πρεσπών και με μεγάλη υποκρισία και μεγάλη λύσσα την πολέμησαν και τώρα λένε ότι θα την υπερασπιστούν».

«Το να συνεργαστείς για να κυβερνήσεις μια χώρα που έχει μια μακρά πορεία εξόδου από την κρίση και ανάταξης, προϋποθέτει μερικές μίνιμουμ δεσμεύσεις, πώς βοηθάς την κοινωνία, πώς βοηθάς τον κόσμο της εργασίας, πώς βοηθάς το κοινωνικό κράτος, αν θέλεις κοινωνικό κράτος, αν θέλεις κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Ένα κράτος, το οποίο θα κυβερνούν φύλαρχοι και οι άνθρωποι θα είναι υπήκοοι, θα λατρεύουν μία μαγική οικογένεια πλουσίων ως κυβέρνηση, αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτε με μια δημοκρατία που ζητά να κυβερνηθεί με πνεύμα εθνικής συνεννόησης», επισήμανε ο κ. Ξυδάκης. 

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό στόχο για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι «όλα ανατρέπονται», καθώς «υπήρξε η τάση μιας τιμωρητικής ψήφου», όμως, «το μήνυμα των ευρωεκλογών έχει ληφθεί» και στις εθνικές εκλογές «μπορεί η ψήφος να κατευθυνθεί με περισσότερο ορθολογικά κριτήρια, με μεγαλύτερη βαθύτερη σκέψη και σύνεση». Παρατήρησε, δε, ότι «κανένας δεν κατεβαίνει στις εκλογές για να μην κερδίσει, για να μην αυξήσει τα ποσοστά του» και «αυτό κάνουμε κι εμείς και κυρίως για να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι αυτά που κάναμε και αυτά που σχεδιάζουμε συγκροτούν μία πρόταση πειστική, ρεαλιστική και με ελπίδα για το μέλλον».

Ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Ξυδάκης εκτίμησε πως «είναι μια αγανάκτηση που συμποσούται από τα χρόνια του κόμματος του χρηματιστηρίων, των δομημένων ομολόγων, της υπερχρέωσης των κυβερνήσεων Καραμανλή, τα χρόνια του πρώτου μνημονίου, του δεύτερου μνημονίου και το τελευταίο, το τρίτο μνημόνιο, ήταν το πιο ελαφρύ και καταληκτήριο, που μας έβγαλε από αυτή τη μέγγενη. Ομως ο κόσμος φαίνεται -ένα μέρος του κόσμου, ούτε το 1/3- είπε ότι ο Τσίπρας φταίει για όλα». Αντίστοιχα, σημείωσε πως «μέρος των πολιτών στάθηκε και πλάι στον ΣΥΡΙΖΑ και είπε, ναι, έχεις κάνει και λάθη, έκανες όμως μερικά πράγματα, μας έβγαλες σε ένα ξέφωτο, μπορούμε να ελπίζουμε, και θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί. Νομίζω ένα μέρος από τους ανθρώπους που δεν πήγαν καν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, να έλθει στις 7 Ιουλίου να ψηφίσει μια Αριστερά που πασχίζει και προσπαθεί και πετυχαίνει».

«Ο Καραμανλής ήταν μέλος του κοινοβουλίου και κρατούσε αιδήμονα σιωπή»

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη χθεσινή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, κατά την παρουσίαση των υποψηφίων της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ξυδάκης ανέφερε:

«Ο κ. Καραμανλής σχολιάζεται πια στο πανελλήνιο για τη χθεσινή του εμφάνιση, ότι μίλησε για πρώτη φορά από το 2009 και θα ξαναμιλήσει το 2030 --σαν τις εκλείψεις της Σελήνης έχει γίνει. Είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός πενταετίας, ένας αρχηγός 15 χρόνια στη ΝΔ να μη μιλάει για τη χώρα του; […] Καμία παρέμβαση δεν είχε κάνει από το 2009, η χώρα βυθίστηκε και ξανανεβαίνει να πάρει ανάσα κι ο κ. Καραμανλής δε βρήκε να πει μία κουβέντα στο τι έφταιξε, αν έφταιξε ο ίδιος και στο τι μπορεί να γίνει. Αυτό το βλέπει ο ελληνικός λαός και ξέρει ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν οι μεγάλοι σιωπηλοί, εάν ήταν Κιγκινάτος θα είχε αποσυρθεί στο κτήμα του να καλλιεργεί λαχανικά. Ήταν μέσα στο κοινοβούλιο εκλεγμένο μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου και κρατούσε αιδήμονα σιωπή, ντροπιαστική σιγή».

Σε ό,τι αφορά τις αναφορές του κ. Καραμανλή στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ξυδάκης επισήμανε: «Να μας πει, γιατί δεν είναι καλή η συμφωνία και γιατί πρέπει να πέσει η συμφωνία ή αλλιώς γιατί πρέπει να τηρηθεί. Αυτή είναι η εξωτερική πολιτική και για το δε κεκτημένο του Βουκουρεστίου δεν το πέτυχε καν ο ίδιος, οι Γάλλοι ζήτησαν το βέτο και η Ελλάδα πήρε μετά και μια πλαγία καταδίκη από το δικαστήριο της Χάγης για μη τήρηση της ενδιάμεσης συμφωνίας. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα και ο κ. Καραμανλης αν έχει αποφασίσει ότι το 2019, έπειτα από δεκαετή σιωπή, θα σύρεται πίσω από τις κραυγές του κ. Σαμαρά, είναι δικό του θέμα, είναι θέμα ενώπιον της ιστορίας πλέον».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις