Οικονομία

Ξηλώνεται οριστικά το 8ωρο-Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις 


Οι φόβοι για ουσιαστικό ξήλωμα του 8ωρου, μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση, επιβεβαιώθηκαν χθες (12/5) με την παρουσίαση του νομοσχεδίου-125 άρθρων-για τα εργασιακά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. 

Ταυτόχρονα, με διάταξη του νομοσχεδίου, που τέθηκε σε διαβούλευση, ανοίγει ο δρόμος και για μαζικές απολύσεις. Και αυτό γιατί ακόμα και αν απολύσεις θεωρηθούν παράνομες με δικαστική απόφαση οι εργαζόμενοι δεν θα επαναπροσλαμβάνονται, αλλά οι υποθέσεις θα κλείνουν με προσαυξήσεις αποζημιώσεων. 

Όσον αφορά την επίμαχη διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, προβλέπει ότι όπου δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση ή δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ συνδικάτου και εργοδότη, μόνο μετά από αίτημα του εργαζομένου θα μπορεί να εφαρμοστεί το ελαστικό ωράριο. Δηλαδή, με την υπογραφή ατομικής σύμβασης ο εργαζόμενος θα μπορεί μια χρονική περίοδο αυξημένης παραγωγής να εργάζεται ημερησίως έως 10 ώρες και σε άλλη χρονική περίοδο να εργάζεται αντίστοιχα λιγότερες ώρες ή να παίρνει ρεπό. 

Ακόμα προβλέπεται ότι θεωρείται παράνομη η απόλυση εξαιτίας της άρνησης του εργαζομένου για τη διευθέτηση του ωραρίου (σ.σ. υπάρχει αντίφαση καθώς υποτίθεται ότι η πρόταση για ελαστικό ωράριο γίνεται από τον εργαζόμενο). 

Με άλλες διατάξεις, αυξάνονται οι επιτρεπόμενες υπερωρίες στις 150 ώρες το χρόνο (εξισώνονται μεταξύ βιομηχανίας και λοιπών κλάδων), ενώ στους κλάδους που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές εντάσσονται και αυτοί  που αφορούν σε υπηρεσίες ταχυδρομικών υπηρεσιών (courier), στις δραστηριότητες παραγωγής υγειονομικών ειδών ή νοσηλευτικών υλικών, παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού και στις επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας (“logistics”).

Νομιμοποιείται η 10ωρη εργασία

Ο γνωστός εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς σχολιάζοντας με άρθρο του στο news247.gr τη διάταξη για την διευθέτηση εργασίας αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση, με πυξίδα τις προτάσεις που περιέχονται στο πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, προχωρά στην υποτίμηση της αξίας της εργασίας μέσα από την θέσπιση ενός ιδιότυπου «δεκάωρου» και την αλλαγή στον τρόπο αμοιβής των υπερωριών. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους έως 10 ώρες ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ιδίου εξαμήνου εξοφλήσουν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή μέρες αδείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος θα μπορεί αν ο εργοδότης του το ζητήσει, να εργάζεται 10 ώρες την μία ημέρα και έξι ώρες την άλλη, ή δέκα ώρες για τέσσερις μέρες και να λαμβάνει ρεπό την πέμπτη μέρα, χωρίς να δικαιούται προσαύξηση για τις παραπάνω των 8 ωρών ημερησίως.

Η κατανομή του ωραρίου, όπως δηλώνουν κυβερνητικοί κύκλοι θα αποφασίζεται «ελεύθερα» με ατομικές συμβάσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι εργαζόμενοι και εργοδότες δεν είναι ισότιμοι εταίροι στην εργασιακή σχέση και πως σε μια χώρα με συστημική ανεργία άνω του 20%, η επιχείρηση μπορεί να εξασφαλίσει την συναίνεση του εργαζομένου στην υπερωριακή απασχόληση ή ακόμα και στην υποδήλωση εργασίας υπό την απειλή της απόλυσης.

Με την νομιμοποίηση της δεκάωρης εργασίας, ο εργαζόμενος που θα αρνείται να συναινέσει στην απασχόληση του με αυτούς τους όρους, θα λαμβάνει την απάντηση, «ότι περιμένουν στην ουρά χιλιάδες άνεργοι διατεθειμένοι να ανεχτούν να εργάζονται χωρίς πρόσθετη αμοιβή» αν επιμείνει στην άρνηση. Η διάταξη περιέχει διατύπωση με την οποία θεωρείται άκυρη κάθε απόλυση που θα λάβει χώρα λόγω άρνησης του εργαζομένου να συναινέσει σε τροποποίηση ωραρίου, αλλά δεν εξηγείται με ποιόν τρόπο θα μπορεί να αποδείξει ο εργαζόμενος ότι απολύθηκε λόγω της συγκεκριμένης άρνησης. Αν εφαρμοσθεί αυτή η διάταξη, θα νομιμοποιηθεί η κατάργηση των υπερωριών και η μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων που απασχολούνται άνω του οκταώρου καθώς δεν θα λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή ούτε θα μπορούν να την διεκδικήσουν δικαστικά εντός πενταετίας όπως ισχύει τώρα. Δεδομένου ότι ο χρόνος εργασίας θα διευθετείται σε ατομική βάση, θα καταστεί άνευ αντικειμένου, ο «έτσι και αλλιώς» υποβαθμισμένος από την σημερινή κυβέρνηση θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Θα χαθούν ανθρώπινες ζωές 

Από την πλευρά του ο γνωστός εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας γράφει  σε ανάρτησή του στο facebook για το νομοσχέδιο:

«Δεν φτάνει που ο κ. Χατζηδάκης, νομοθετεί το «απλήρωτο 10ώρο» με ατομική σύμβαση. Δεν φτάνει που αυξάνει το πλαφόν των νόμιμων υπερωριών, στις 150 ώρες, προκαλώντας μείωση αποδοχών και φυσική εξάντληση, των εργαζομένων. Δεν φτάνει που απελευθερώνει την κυριακάτικη εργασία για χιλιάδες εργαζόμενους, που θα δουλεύουν ακατάπαυστα.

Στο νομοσχέδιο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στην παρ. 6 του άρθρου 57 προβλέπεται ότι:
«6. Με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να χορηγείται κατά περίπτωση άδεια υπερωριακής απασχόλησης των μισθωτών όλων των επιχειρήσεων και εργασιών εν γένει, επιπλέον των επιτρεπόμενων ανωτάτων ορίων υπερωριακής απασχόλησης ετησίως της παρ. 3, σε περιπτώσεις επείγουσας φύσης εργασίας, η εκτέλεση της οποίας κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη και δεν επιδέχεται αναβολή. Για την κατά τα ανωτέρω υπερωριακή απασχόληση, οι μισθωτοί δικαιούνται αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά εξήντα τοις εκατό (60%).»

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, δηλαδή ή Κυβέρνηση, θα έχει τη δυνατότητα να δώσει «άδεια» για περισσότερες από 150 ώρες υπερωρίας κατ΄ έτος, χωρίς ανώτατο όριο,( δηλαδή ακόμα και χίλιες;!) τηρώντας μόνο τα ανώτατα όρια χρονικής ανάπαυση(11ώρες).Η προσαύξηση για 120% σε παράνομη υπερωρία παεί περιπατο.

Ο εργαζόμενος θα εργάζεται  ακόμα και 13ωρο, με νόμιμη υπερωρία, με προσαύξηση  μόλις 60%, με μια απλή άδεια της Αρχής.
Δεδομένου ότι τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν λόγω κόπωσης των εργαζομένων στο τέλος της βάρδιας, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. 
Θα χαθούν ανθρώπινες ζωές…»


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα