Ελλάδα

Ξεσηκωμός στην Πάτρα για την κατάργηση της Νομικής Σχολής


Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Πάτρα η απόφαση της Υπουργού Παιδείας για κατάργηση της νεοϊδρυθείσας Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της πόλης. Η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι δικηγόροι της Πάτρας τίθενται επικεφαλής της προσπάθειας για να αποτραπεί η κατάργηση της σχολής.
 
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών καλεί όλους τους φορείς της Περιφέρειας, καθώς και τους πολίτες σε ανοικτή συγκέντρωση, την ερχόμενη  Πέμπτη (18/7) στην αίθουσα του συλλόγου προκειμένου όλοι να πάρουν θέση και να συντονίσουν τη δράση τους, πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις, όπως σημειώνεται.
  
Στην εν λόγω  απόφαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών αναφέρονται και τα εξής:

«Μετά από προσπάθειες δεκαετιών και μετά από την αντίδραση πολλών συμφερόντων, ιδρύθηκε Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η νέα Υπουργός Παιδείας, την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, αποφάσισε την κατάργησή της. Αποφάσισε το πιο ανελαστικό μέτρο, χωρίς καμία συζήτηση και απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ένα μεγάλο πλήγμα για την Πανεπιστημιακή κοινότητα, τη νεολαία μας αλλά και την Περιφέρειά μας».

Από την πλευρά της η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην κατάργηση της Νομικής Σχολής Πατρών και συγκαλεί έκτακτη Σύγκλητο σήμερα, με θέμα τη συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της πόλης για το ζήτημα.
 
Σε δήλωσή της η Β. Κυριαζοπούλου αναφέρει: 

«Θεωρώ ότι είναι πρωτόγνωρο να καταργείται στον αέρα μια επιτροπή που έχει συσταθεί από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών. Να καταργείται μια Σχολή που ιδρύθηκε, χωρίς διάλογο. Λες και πρώτος στόχος της κυβέρνησης ήταν να καταργηθεί η Νομική. Να προκύπτει ένα έωλο επιχείρημα ότι είναι πολλοί δικηγόροι. Γιατί με την ίδια λογική μήπως πρέπει να καταργηθεί και η Ιατρική Σχολή, γιατί είμαστε και πολλοί γιατροί. Από την άλλη να ξέρουμε ότι δικηγόροι θα βγαίνουν γιατί πάνε στο εξωτερικό κατά χιλιάδες και να προτείνουμε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτά στο δικό μου το μυαλό δεν χωράνε. Δεν ταιριάζουν όλα μαζί. Αν θέλουμε να κάνουμε μία συζήτηση για το αν συνδέεται η προσφορά γνώσης του Πανεπιστημίου με τα επαγγελματικά δικαιώματα, που δεν είναι υποχρέωση του Πανεπιστημίου και αν θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των εισαγομένων, αυτό είναι πραγματικά μια μεγάλη συζήτηση σε όλες τις σχολές και θα πρέπει να γίνει αναλυτικά και θα έχει και αντίδραση. Εγώ πιστεύω ότι τα παιδιά πρέπει να σπουδάζουν, να αποκτούν γνώσεις και να τις χρησιμοποιούν όσο καλύτερα μπορεί ο καθένας, ανεξάρτητα από την επαγγελματική αποκατάσταση».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα