Χρηστικά

Ξεπαγώνουν τραπεζικοί λογαριασμοί – «Σπάει» το ακατάσχετο όριο


Χαλαρώνουν οι δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών προς την Εφορία. Ποιο είναι το σχέδιο ΑΑΔΕ και ΥΠΟΙΚ

«Σπάει» το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων και από τα 1.250 ευρώ που είναι σήμερα, δύναται να αυξάνεται, εφόσον ο οφειλέτης αποπληρώνει σταδιακά τις υποχρεώσεις. Το σχέδιο της κλιμακωτής αύξησης του ακατάσχετου ορίου γνωστοποίησε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργος Πιτσίλης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του Sin, στις 4/2/2019, που είχε αποκαλύψει το πλάνο της ΑΑΔΕ και του υπουργείυο Οικονομικών για την αποδέσμευση τραπεζικών καταθέσεων από την εφορία.

Με τα σημερινά δεδομένα το ακατάσχετο όριο του τραπεζικού λογαριασµού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος από κάθε φορολογούµενο στο Taxisnet, είναι στα 1.250 ευρώ. Αν κάποιος οφειλέτης ξεπεράσει το συγκεκριμένο «ταβάνι», τότε βρίσκεται επί της ουσίας χωρίς προστασία και ο λογαριασμός μπαίνει σε πάγο, μέχρι την αποπληρωμή του συνόλου της οφειλής.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ και του ΥΠΟΙΚ, που αναμένεται να εφαρμοστεί τον Μάρτιο,  προβλέπει αύξηση του ορίου στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις προς την εφορία. Για την ακρίβεια προβλέπει ότι για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους (καλοπληρωτές), θα επιτρέπεται η μερική αποδέσμευση των λογαριασμών όσο τηρείται η ρύθμιση. Για κάθε δόση της ρύθμισης που θα πληρώνει ο φορολογούμενος – οφειλέτης θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό, επί 2, επί 3 ή και περισσότερες φορές από το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Αρχικά  η αποδέσμευση θα είναι στο διπλάσιο, και θα αυξάνεται ανάλογα με την πρόοδο αποπληρωμής. Όσο ο οφειλέτης είναι συνεπής στην ρύθμιση κάθε μήνα, θα αυξάνει και το ποσό που θα απελευθερώνεται από τον τραπεζικό του λογαριασμό μέχρι να αρθούν πλήρως τα αναγκαστικά μέτρα.

Το σχέδιο βρίσκεται στην τελική του επεξεργασία και χθες ο Γιώργος Πιτσίλης έδωσε τους βασικούς άξονές του, τους οποίους είχε αποκαλύψει προ ημερών το Sin.

Ηλεκτρονικά όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Επιπρόσθετα ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ανακοίνωσε ότι εντός του 2019 θα λάβει χώρα η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των µεταβιβάσεων ακινήτων και γενικότερα του τµήµατος Κεφαλαίου των Εφοριών. Στην πράξη θα καταργηθεί η χειρόγραφη υποβολή δηλώσεων κάθε είδους φόρου µεταβίβασης, όπως είναι οι δηλώσεις φόρου γονικών παροχών, δωρεών και κληρονοµιών. Ολες οι  δηλώσεις (φόροι κληρονομιάς, μεταβίβασης, γονικών παροχών κλπ) θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά χωρίς την ανάγκη επίσκεψης των φορολογουµένων ή των συµβολαιογράφων στις Εφορίες.

Διαβάστε επίσης