Πολιτική

Ξεκινά το μπρα ντε φερ για κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό και φόρους


Εκτακτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group. Επιστρέφει το κουαρτέτο το Σάββατο. «Κλειδί» η στάση του ΔΝΤ

Με στόχο να περιορίσουν, αν όχι να εκμηδενίσουν, την απόσταση που υπάρχει μεταξύ τους, η ελληνική κυβέρνηση και εκπρόσωποι των δανειστών θα θέσουν επί τάπητος την μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group. Στόχος είναι να ξεκαθαριστούν τα σημεία στα οποία συμφωνούν οι 2 πλευρές, και να ξεκαθαριστούν και τα θέματα στα οποία προκύπτει μεγάλη διάσταση απόψεων. Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να συμμετέχουν οι επικεφαλής ελεγκτές του Κουαρτέτου, οι Declan Costello (ΕΕ), Rasmus Ruffer (ΕΚΤ), Nicola Giammarioli (ESM) και Delia Velculescu (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες το EWG θα ενημερωθεί από τους εκπροσώπους των Θεσμών και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για το πακέτο των μέτρων που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 και τις παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό ύψους 5,4 δισ. ευρώ που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό. Πηγές των θεσμών επισημαίνουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά στο πακέτο μέτρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ότι υπάρχει δυναμική για μια συνολική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Κλειδί η στάση του ΔΝΤ

Στην παρούσα φάση, ρόλο-κλειδί για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να αποτελέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ύψος του δημοσιονομικού κενού έχει προσδιοριστεί στο 3% του ΑΕΠ έως και το 2018 (5,4 δισ. ευρώ περίπου) ή και χαμηλότερα με βάση την πλατφόρμα της Κομισιόν, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιδεικνύουν ευελιξία για το είδος και τη σύνθεση των πρόσθετων μέτρων.

Ωστόσο το ΔΝΤ δεν έχει εγκαταλείψει τη θέση του για δημοσιονομικό κενό 4,5% του ΑΕΠ και ότι δεν επαρκούν τα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ που καλείται να προσδιορίσει η Αθήνα και εφόσον δεν γίνουν ισχυρές παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, η δημοσιονομική διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ θα αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης σε επίπεδο Eurogroup, σημειώνοντας με νόημα ότι ρόλο στις εξελίξεις θα έχει και η πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει το πακέτο μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην επίτευξη της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά, και μάλιστα εμφανίζεται έτοιμη να νομοθετήσει άμεσα τα νέα μέτρα. Αλλά για να κλείσει ο έλεγχος της τρόικας δεν αρκεί η συμφωνία σε αυτά τα μέτρα. Θα πρέπει να επέλθει συμφωνία τουλάχιστον για την πώληση των «κόκκινων» δανείων και τη δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των «κόκκινων» δανείων αποτελεί αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο «αγκάθι», με αρμόδιους παράγοντες και από τα δύο στρατόπεδα να φοβούνται ότι μπορεί να μην κλείσει έως τις 22 Απριλίου.

Γεφύρωση των διαφορών Αθήνας-δανειστών βλέπει ο Γκουαλτιέρ 

Ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρ με δηλώσεις  του από την Αθήνα είπε όσον αφορά την αξιολόγηση ότι «η γενικότερη εντύπωση είναι θετική και πιστεύουμε ότι θα κλείσει σύντομα. Είναι δυνατό και είναι  απαραίτητο. Θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς το εξωτερικό και τις αγορές. Αυτό θα έχει απτά αποτελέσματα,  όπως η χαλάρωση των capital controls. Και στη συνέχεια να συμφωνήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους. Όχι κούρεμα». 

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι πρέπει «να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», μην αφήνοντας περιθώριο για χαλάρωση των στόχων.

Όπως είπε, οι διάφορες με τους Θεσμούς είναι γεφυρώσιμες και δεν χρειάζονται άλλες καθυστερήσεις. «Είναι φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα, αλλά πιστεύω σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα», τόνισε αν και πρόσθεσε ότι «η οικονομία είναι λιγότερο καλή από  ότι περιμέναμε». «Σαφώς δεν λύνονται τα προβλήματα της Ελλάδας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πρέπει πολλά να γίνουν. Παραμένουν αρκετά προβλήματα όπως τα κόκκινα δάνεια».

Οι ημερομηνίες-κλειδιά για την κυβέρνηση 

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αρχίζουν ξανά τις πρώτες ημέρες του Απριλίου και αυτές είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες για την κυβέρνηση. 

- 2 Απριλίου, η προγραμματισμένη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών.

- 4 Απριλίου, αρχίζουν και πάλι οι συζητήσεις κυβέρνησης - κουαρτέτου.

- 7 Απριλίου, συνεδριάζει το Euroworking Group. Μέχρι τότε, και προτού βρεθούν στο ίδιο τραπέζι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, στόχος είναι στα τεχνικά κλιμάκια να έχει καταγραφεί η όποια πρόοδος. 

- 15 Απριλίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

- 22 Απριλίου, συνεδριάζει το Eurogroup για την έγκριση της συμφωνίας. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις