Επιχειρήσεις

Ξεκινά το ξεκαθάρισμα «λογαριασμών» στον Μαρινόπουλο


Η νέα εταιρεία ξεκινά συζητήσεις με ασφαλιστικές πιστώσεων

Από τα μεγαλύτερα deal στο εγχώριο λιανεμπόριο αποτελεί η συμφωνία που υπέγραψαν οι αλυσίδες Μαρινόπουλος – Σκλαβενίτης για σύσταση αρχικά κοινής εταιρείας για την λειτουργία 33 υπέρ-μάρκετ με τζίρο άνω των 3,5 δισ. ευρώ. Αν, και το deal έκλεισε με την σύμφωνη γνώμη των τραπεζών και αποτελεί θετική εξέλιξη, κυρίως για τους προμηθευτές, καθώς ενισχύει τα κεφάλαια της αλυσίδας Μαρινόπουλος, βασικές λεπτομέρειες ωστόσο δεν έχουν διευκρινιστεί.

H αποτροπή επιχειρηματικών κινδύνων, η επιστροφή στην ανάπτυξη και η διασφάλιση των προμηθευτών, οι οποίοι έχουν σκληρύνει την στάση τους απέναντι στα σούπερ – μάρκετ που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους,  είναι στους στόχους της νέας εταιρείας.

Η νέα εταιρεία ξεκινά άμεσα συζητήσεις με ασφαλιστές πιστώσεων, προς επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει  μεταξύ ασφαλιστών πιστώσεων και του ομίλου Μαρινόπουλου.

Τα προβλήματα του Carrefour / Μαρινόπουλο

Το Carrefour και μετέπειτα η Μαρινόπουλος αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα με την διευθέτηση των πληρωμών τους προς τους προμηθευτές και είχαν σχεδόν τοποθετηθεί στο κόκκινο από τις ασφαλιστικές πιστώσεων, όπως είχε γράψει σε προγενέστερα δημοσιεύματα το Sofokleousin.gr.

Λόγω αθέτησης των υποχρεώσεων, σε ορισμένες δραστηριότητες οι ασφαλιστικές πιστώσεων έδιναν χαμηλά όρια καλύψεων ενώ, για κάποιες άλλες δραστηριότητες μεταξύ προμηθευτών και Carrefour / Μαρινόπουλος τα όρια καλύψεων είχαν κοπεί.

Ασφαλισμένες πιστώσεις

Με το κλείσιμο της συμφωνίας ξεκινάνε νέες συνομιλίες και τα δεδομένα αλλάζουν προς το καλύτερο, καθώς η Σκλαβενίτης δεν έχει ιστορικό αφερεγγυότητας και αθέτησης οικονομικών υποχρεώσεων. Ωστόσο, ουδείς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Sofokleousin.gr γνωρίζει σε τι βαθμό θα αποκατασταθεί το κενό που είχε δημιουργηθεί μεταξύ πρώην Carrefour – Μαρινόπουλος και μετέπειτα μεταξύ Μαρινόπουλος και προμηθευτών.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων οι ασφαλιστές πιστώσεων παράλληλα θα λάβουν υπόψη τους ανάμεσα στα άλλα ότιπέρυσι  οι πωλήσεις των σούπερ- μάρκετ μειώθηκαν κατά 450 εκατ. ευρώ σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, ενώ οι απώλειες εσόδων  στον κλάδο ξεπερνούν τα 6 δισεκ. ευρώ

Τα capital controls, παρά την τελευταίες αποφάσεις για χαλάρωση, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση στο εμπόριο ενώ, αρκετοί προμηθευτές των σούπερ – μάρκετ απαιτούν εξόφληση τοις μετρητοίς προκειμένου να παραδώσουν το εμπόρευμα ή διευθέτηση προηγούμενων οφειλών.

Οι συνθήκες δεν είναι εύκολες, ωστόσο στο κομμάτι αυτό σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις