Άμυνα & Διπλωματία

Ξεκινά η πολυεθνική άσκηση "Ηνίοχος 2021"


Ξεκινάει από σήμερα Δευτέρα 12 και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, θα διεξαχθεί η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ 21, στο πλαίσιο του ευρύτερου πλέγματος διεθνών δραστηριοτήτων που έχει οργανώσει και συντονίζει το ΓΕΕΘΑ,

Εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στην εν λόγω Άσκηση συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα η Γαλλία (RAFALE, M – 2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (F – 16), οι ΗΠΑ (F – 16, MQ – 9, KC – 135), η Ισπανία (F/A – 18 HORNET), το Ισραήλ (F – 15, F – 16), ο Καναδάς (Air Weapon Managers – GCI) και η Κύπρος (AW 139), καθώς και με παρατηρητές η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Αντικειμενικός σκοπός της Άσκησης είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, μέσω της ρεαλιστικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.

Η άσκηση την οποία σχεδίασε το ΓΕΑ και διεξάγει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), θα λάβει χώρα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και θα συνδυαστεί με την άσκηση ΛΑΙΛΑΨ 21 του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ θα συμμετέχουν και μονάδες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού Ξηράς, με εκτέλεση σύνθετων σεναρίων Διακλαδικών Επιχειρήσεων ως ακολούθως:

  •     Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA).
  •     Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO).
  •     Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με συνδρομή Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO).
  •     Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).
  •     Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης – Combat Search And Rescue.
  •     Αποστολές κατά Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων – Time Sensitive Target.
  •     Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων – Dynamic Targeting.
  •     Επιχειρήσεις Επιθετικής Σάρωσης – High Value Airborne Asset.
  •     Επιχειρήσεις Υποστήριξης – Slow Mover.

Η άσκηση θα λάβει χώρα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και θα συμμετέχουν προσωπικό και μέσα όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει με το σύνολο των τύπων Μαχητικών Αεροσκαφών (F – 16, M – 2000, M – 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα Αντιαεροπορικής προστασίας, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ). Το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετέχει με Φρεγάτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Κανονιοφόρους, Πλοία Γενικής Υποστήριξης, Ελικόπτερα (Ε/Π) και Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων. Ο Στρατός Ξηράς θα συμμετέχει με Tμήματα Κ/Β HAWK, Μηχανοκίνητα Τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων, Επιθετικά Ε/Π AH-64 και Μεταφορικά Ε/Π CH -47D.

Επιπρόσθετα στην Άσκηση θα συμμετέχει η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΔΔΕΕ / ΓΕΕΘΑ) με Δυνάμεις για την διεξαγωγή Αποστολών Υποστήριξης Αεροπορικών Επιχειρήσεων GAA ( Ground Air Assisted Interdiction ), CAS ( Close Air Support ), CCA ( Close Combat Attack ) με προσωπικό εκπαιδευμένο σε διαδικασίες τερματικής καθοδήγησης πυρών JTAC (ΑΕΛΑ), σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή χερσαίων αλμάτων Ελεύθερης Πτώσης και θαλάσσιων αλμάτων Στατικού Ιμάντα.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα