Επιχειρήσεις

Ξεκινά η δημόσια εγγραφή για τις μετοχές του Αεροδρομίου- Η τιμή και τα ποσοστά


Ο κύβος ερρίφθη για το επόμενο βήμα αποκρατικοποίησης του «Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ» (ΔΑΑ) και σήμερα ξεκινούν οι εγγραφές για τη διάθεση του 30% των μετοχών της εταιρείας. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αλλάξει ουσιαστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας, καθώς η AviAlliance του καναδικού συνταξιοδοτικού Ταμείου Caisse de dépôt du Québe θα κατέχει το 50% των μετοχών.

Το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει για λογαρισμό του Δημοσίου το 30%, θα διαθέσει ολόκληρο αυτό το πακέτο. Το 19% (57 εκατομμύρια μετοχές) θα δοθεί στην αγορά μέσω book building και δημόσιας εγγραφής. Το υπόλοιπο 11% θα δοθεί στους νυν μετόχους: 10% θα πάει στους Καναδούς και 1% στην οικογένεια Κοπελούζου.

Βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει, για να πάρουν οι Καναδοί το 10% που τους δίνει τον έλεγχο της εταιρείας, θα πληρώσουν ανά μετοχή τίμημα 19% υψηλότερο από αυτό που θα διαμορφωθεί μέσω της δημόσιας εγγραφής και του book building. Επισημαίνεται ότι το εύρος τιμής διάθεσης διαμορφώνεται μεταξύ 7 και 8,2 ευρώ ανά μετοχή.

To βιβλίο προσφορών ανοίγει σήμερα. Η δημόσια προσφορά θα διαρκέσει 6 εργάσιμες ημέρες, έως την 1η Φεβρουαρίου.

Επενδυτικό πλάνο και κερδοφορία

Το εγχείρημα  προσελκύει το ενδιαφέρον εγχώρων και διεθνών επενδτών, που προσβλέπουν στην προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των εργασιών του ΔΑΔ και υψηλής κερδοφορίας.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας, υπάρχει περιθώριο για διπλασιασμό της επιβατικής κίνησης μέχρι το 2046 με την υλοποίηση επενδύσεων που υπερβαίνουν το 1,3 δισ. ευρώ. Με βάση την πρόβλεψη της IATA, εκτιμάται ότι η επιβατική κίνηση θα αυξηθεί κατά 2,1% σε ετήσια βάση τη διετία 2024-2025.

Για την αύξηση της επιβατικής κίνησης στα 50 εκατ. ετησίως θα απαιτηθούν πρόσθετες επενδύσεις σε τερματικούς σταθμούς και άλλες υποδομές.

Η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του σε τρεις φάσεις, βάσει προσυμφωνημένου Χωροταξικού Σχεδίου, το οποίο δεν απαιτεί νέες εκτάσεις ή νέους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωση.

Η εταιρεία του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας κατέγραψε στο 9μηνο του 2023 έσοδα 443,6 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένα έναντι των 357,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε188,7 εκατ. ευρώ, από 132 εκατ. ευρώ το 2022.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα