Πολιτική

Ξανθός: Θα υπερασπιστούμε το πρόταγμα της καθολικής κάλυψης Υγείας και τη δημόσια περίθαλψη


«Ιδιαίτερα τοξικό αρχίζει να γίνεται το πολιτικό περιβάλλον στη χώρα μας», σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Υγείας, τομεάρχη Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό. Το περιβάλλον αυτό, «απαιτεί ισχυρό πολιτικό 'αντίδοτο', που δεν είναι άλλο από τη δικτύωση και συστηματική επαφή με τους ενεργούς πολίτες, την ενίσχυση των κοινωνικών αντιστάσεων, την οργάνωση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους αδύναμους και κυρίως την προβολή ενός εναλλακτικού στη νεοφιλελεύθερη 'κανονικότητα' πολιτικού σχεδίου που να καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων και την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης».  

Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Ξανθός σε εκδήλωση του «Δικτύου για την καθολική κάλυψη Υγείας και την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης», που διοργάνωσε ο τομέας Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κορυφαία πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είπε, ήταν «να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την αποτροπή του λειτουργικού black out στο ΕΣΥ και την αναδιοργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας». Σημείωσε πως πάνω από 2 εκ. ανασφάλιστοι πολίτες έχουν εγγυημένη και δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, στις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλευτική φροντίδα που έχουν ανάγκη.  

«Αποδείξαμε» πρόσθεσε, «ότι η διάκριση αριστεράς-δεξιάς ήταν παρούσα και στη φάση του Μνημονίου. Καθολικότητα και ισότητα από τη μια, αυτή είναι η φιλοσοφία της Αριστεράς, επιλεκτικότητα από την άλλη, αυτή είναι η αντιπρόταση της Δεξιάς».

Επειδή, όπως είπε, «η Υγεία είναι μια υπόθεση άρσης ανισοτήτων, αναδιανομής και κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και όρος βιώσιμης ανάπτυξης, συνοχής και ευημερίας των σύγχρονων κοινωνιών, είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το πρόταγμα της καθολικής κάλυψης Υγείας και τη δημόσια περίθαλψη».  

«Διαρκή επαγρύπνηση για την διατήρηση ενός λειτουργικού δημόσιου τομέα, ενάντια σε λογικές απόσπασης λειτουργιών του δημόσιου προς τον ιδιωτικό τομέα, που έχουν τον κίνδυνο να τον αποσταθεροποιήσουν», συνέστησε από την πλευρά του ο Δημήτρης Πλουμπίδης, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις