Πολιτική

Ξανθός: Μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησης υπάρχει εμπιστοσύνη


«Όσοι επένδυσαν σε ένα κλίμα πολιτικής ανατροπής διά των ευρωεκλογών θα διαψευσθούν με τραγικό τρόπο, όσοι επένδυσαν σε μία διάρρηξη των σχέσεων κυβερνώντος κόμματος με την κοινωνία, θα διαψευστούν με αποστομωτικό τρόπο από τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών, δεδομένου ότι εμείς είμαστε που τα καταφέραμε μέσα από την κρίση και τα μνημόνια και εμείς είμαστε που θα τα καταφέρουμε καλύτερα στη νέα περίοδο με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας δημοσιονομικών δυνατοτήτων, σήμερα πια που υποχωρούν οι σκληροί περιορισμοί και οι δεσμεύσεις από τα μνημόνια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός λίγο πριν ασκήσει το εκλογικό δικαίωμα στο 1ο ΕΠΑΛ Περιβολίων Ρεθύμνου.     

«Μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησης υπάρχει το στήριγμα που λέγεται εμπιστοσύνη. Αυτό το εισπράξαμε την προεκλογική περίοδο και είναι και η απάντηση στο κρίσιμο δίλημμα σε αυτές τις εκλογές, είτε αφορούν την αυτοδιοίκηση, είτε την ευρωβουλή. Δίλημμα που είναι ανάμεσα σε ένα προοδευτικό πολιτικό σχέδιο για την αυτοδιοίκηση της χώρας και την Ευρώπη ή αντίθετα σε επιλογές για ένα συντηρητικό πολιτικό σχέδιο, το οποίο οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδο και ανακυκλώνει τα αδιέξοδά της στην Ελλάδα. Ένα συντηρητικό πολιτικό σχέδιο που ευαγγελίζεται την παλινόρθωση σε ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, το οποίο οδήγησε τη χώρα στα βράχια» είπε ο κ. Ξανθός.     

Σχετικά με την αυτοδιοίκηση το ίδιο αυτό πολιτικό σύστημα του συντηρητισμού, διαιωνίζει μία κουλτούρα πελατειακής λογικής, η οποία δεν προτάσσει τις κοινωνικές ανάγκες, ούτε το δημόσιο συμφέρον ούτε την αναπτυξιακή προοπτική της αυτοδιοίκησης επισήμανε ο υπουργός Υγείας τονίζοντας ότι: «Ένα κρίσιμο θέμα για την αυτοδιοίκηση είναι το νέο τοπίο του Κλεισθένη που δημιουργεί ένα περιβάλλον για την άσκηση της Δημοκρατίας, ώστε να υπάρξει διακυβέρνηση στη νέα περίοδο μέσα από ένα πείραμα Δημοκρατίας που απαιτείται, με συνθέσεις προγραμματικές, με συγκλίσεις, με συνεργασίες πάνω σε κοινά προγράμματα και στόχους».     

 Ο κ. Ξανθός είπε ακόμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η αριστερά έχει αποδείξει πως μπορεί να συμβάλλει σε αυτό το πείραμα και με τους ανθρώπους της και με τις ιδέες της και με το αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο είχε εκπονήσει σε όλη τη χώρα αλλά και με την κουλτούρα συνεργασίας και δημοκρατικού διαλόγου και συμμετοχής που έχει», επισημαίνοντας πως τάσσεται κατά της λογικής του «ενός Ανδρός Αρχή» που αυτό συνέβαινε, όπως είπε, όλα αυτά τα χρόνια στην αυτοδιοίκηση.

«Αυτή είναι η γενική ιδέα για τις εκλογές, η οποία ακυρώνει και δεν ευνοεί δήμαρχοκεντρικές επιλογές και στο πείραμα αυτό της Δημοκρατίας η αριστερά μπορεί να βάλει τη σφραγίδα της», τόνισε ο υπουργός.

Σχετικά με τις ευρωεκλογές είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτοί που τα κατάφεραν στα δύσκολα αυτοί που έβγαλαν τη χώρα από την κρίση και από την σκληρή δημοσιονομική επιτροπεία, αυτοί που μέσα σε περιβάλλον λιτότητας υλοποίησαν ένα διαφορετικό σχέδιο που στήριξε τους αδύναμους ενίσχυσε το κοινωνικό κράτος που έκανε μία διαφανή και έντιμη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, αυτοί είναι που έχουν την αξιοπιστία για να συνεχίσουν και να σφραγίσουν τη διακυβέρνηση της χώρας και στη νέα περίοδο μετά την κρίση. Τώρα δηλαδή που θα υπάρχουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες και που θα εγγυηθούν τη δικαιότερη κατανομή των ωφελειών από την ανάπτυξη».