Αγορές

Ξανά στο "πράσινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, λαμβάνοντας ώθηση από το νέο σχέδιο της Κομισιόν για τη στήριξη της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς η ΕΕ ετοιμάζει μεγάλο πακέτο 750 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού, 500 δισ. ευρώ για την παροχή επιδοτήσεων και άλλα 250 δισ. ευρώ στα κράτη που θα θελήσουν να πάρουν δάνεια.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να «παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις» και να στηρίξουν το σχέδιό της για ανάκαμψη σε ομιλία της στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το σχέδιό της προκαλεί την αντίδραση ορισμένων κρατών μελών , όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία, που θα προτιμούσαν αυτήν η οικονομική στήριξη να γίνει αποκλειστικά δανείων και όχι επιχορηγήσεων, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει έναν σχεδιασμό των δύο. Η Γερμανία εξήγησε στους ευρωβουλευτές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να δανεισθεί 750 δισεκατομμύρια ευρών στις αγορές εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα 550 δισεκατομμύρια από τα οποία θα χορηγηθούν ως επιχορηγήσεις και τα 250 υπό μορφήν δανείων προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι οι επιχορηγήσεις συνιστούν «επένδυση» για το μέλλον: «στην ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς, στην ψηφιοποίηση της οικονομίας, στην Πράσινη Συμφωνία και στο σθένος».

Συνολικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα ένα πακέτο συνολικού ύψους 1,85 τρισεκ. ευρώ για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψης για τις οικονομίες που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Στο νέο σινο-αμερικάνικο μέτωπο για το Χονγκ Κονγκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι προετοιμάζεται για να λάβει μέτρα κατά της Κίνας αυτή την εβδομάδα, σχετικά με την προσπάθεια του Πεκίνου να επιβάλει στο Χονγκ Κονγκ νόμους περί εθνικής ασφάλειας.

Σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως η οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανόν να συρρικνωθεί κατά 8% έως 12% φέτος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πωλήσεις στα βρετανικά σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 14,3% τις 12 εβδομάδες έως τις 7 Μαΐου, που είναι ο ταχύτερος ρυθμός από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων το 1994, καθώς οι καταναλωτές προσαρμόστηκαν στο lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε, σχεδόν αμετάβλητος, περίπου στις 349.23 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,049.35 μονάδες, με κέρδη 1.67%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,146.18 μονάδες, ανεβαίνοντας κατά 1.29%.    

Ο γερμανικός DAX έφτασε τις 1,652.4 μονάδες, με άλμα 1.28%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,688.74 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 1.79%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε στις 17,895.5 μονάδες, με άνοδο 0.2%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,167 μονάδες, αυξανόμενος κατά 2.33%.