Αγορές

Τραπεζικά ρίχτερ ταρακουνούν την Ευρώπη και το ΧΑ - Στο κόκκινο οι αγορές


Πάνω από 5% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη στο ΧΑ - Στο επίκεντρο η μετοχή της Deutshe Bank που κατακρημνίζεται έως -13%

Στην πρέσα βρίσκονται σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι ο φόβος και οι αμφιβολίες σχετικά με την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος δεν έχουν κοπάσει. Οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες (Αγγλία, Ελβετία), επιτείνουν την  ανησυχία των επενδυτών, που αποτυπώνεται έως τώρα στους σημερινούς δείκτες, οι οποίες κινούνται στο κόκκινο, σε ΧΑ και ευρωαγορές.

Είναι προφανές ότι παρά τις διαβεβαιώσεις από την ΕΚΤ για στήριξη των τραπεζών, οι επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι και εκδηλώνουν την ανησυχία τους για την επόμενη μέρα, μετά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που επέφερε η Credit Suisse. Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε δοκιμασία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Η μετοχή της Deutsche Bank βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς κατακρημνίζεται έως και -13%, ενώ η έτερη γερμανική Commerzbank χάνει -7,83%. Η γαλλική BNP Paribas υποχωρεί -6,57%, ενώ η πέτρα του σκανδάλου, η μετοχή της Credit Suisse έχει απώλειες -7,79%. Η UBS που εξαγόρασε τον έτερο ελβετικό κολοσσό, χάνει -7,35%. 

Στο «κόκκινο» κινούνται οι κυριότερες ευρωαγορές, με τον γερμανικό δείκτη DAX να χάνει -2,14% και ο βρετανικός δείκτης FTSE100 να υποχωρεί -1,87%.

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται ο Γενικός δείκτης Τιμών που διαμορφώνεται στις 1.027,01 μονάδες σημειώνοντας πτώση -2,42%, με την αξία των συναλλαγών να είναι στα 36,89 εκατ.ευρώ. Η ελληνική αγορά, εκτός όλων των άλλων, καλείται να διαχειριστεί-αξιολογήσει και το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο μετά την τραγωδία των Τεμπών, με φόντο τις εκλογές τον Μάιο.

Ράπισμα στις τραπεζικές μετοχές

Παρά το γεγονός ότι διεθνείς θεσμικοί φορείς, αναλυτές και ειδικοί... ποντάρουν στην ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας ότι δεν κινδυνεύουν από τις πρόσφατες περιπέτειες της SVB και της Credit Suisse, οι τραπεζικές μετοχές δέχονται το εντονότερο ράπισμα σήμερα, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά -5,26%.  Πτώση -5,14% καταγράφει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, -5,47% η μετοχή της Eurobank, -4,70% η Αlpha Bank και -5,67% της Πειραιώς.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,57%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,46%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μικρή άνοδο σημειώνει μόνο η μετοχή της Quest Συμμετοχών (+0,20%). Πτωτικά κινούνται οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-1,98%), της ΔΕΗ (-1,08) και Jumbo (-2,10%)

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις