Πολιτική

Ξανά σε selloff το ΧΑ, στο -11% οι τράπεζες


Η εμφανής κόπωση που έχει δείξει ο Γενικός Δείκτης πλησίον του ψυχολογικού ορίου των 500 μονάδων έχει προκαλέσει ανασφάλεια σε όσους θεωρούσαν ότι μπορούν να ποντάρουν σε μια άνοδο ως τις 520-530 μονάδες. 

Το ΧΑ τέσταρε τα επίπεδα των 500 μονάδων και "ψιλοζαλίστηκε" έτσι αποφάσισε να γυρίσει προς τα πίσω και να εξοικειωθεί περισσότερο με τα χαμηλότερα επίπεδα. Η πτώση είναι της τάξης του -3%, εν μέσω αναμονής των γεωπολιτικών εξελίξεων και του το μπρα ντε φερ κυβέρνησης-θεσμών. Τη πτώση οδηγούν οι τράπεζες που σε σημαντικό βαθμό ορίζουν την κίνηση στον Γενικό Δείκτη. Οι ευρωπαϊκές αγορές χάνουν περίπου 0,9% κατά μέσο όρο ενώ το πετρέλαιο χάνει 2%.

Το τι θα κάνει τελικά το ΧΑ θα εξαρτηθεί από τις ξένες αγορές οι οποίες όμως  μπορεί να έχουν κι άλλο κάτω. Ο S&P 500 έχει μια σημαντική πιθανότητα να διολισθήσει κι άλλο ύστερα από 7 χρόνια ανόδου όπου έκανε τριπλασιασμό. Μια λογική πτώση του βασικού αμερικανικού δείκτη είναι στις 1.600 μονάδες, κάτι συμβατό με μια φιλική "αρκούδα". Σ' αυτή την περίπτωση μπορεί το ΧΑ να συγκρατηθεί απλώς στις 440 μονάδες; Ασφαλώς και όχι, ωστόσο τα αμερικανικά χρηματιστήρια συνήθως διολισθαίνουν αργά και μια τέτοια εξέλιξη χρειάζεται χρόνο.

Η πρόσφατη ανοδική κίνηση είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας τεχνικής αντίδρασης, με χαμηλό τζίρο ενώ φάνηκε πως το πιο κοντικό επίπεδο αντίστασης είναι οι 500 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης, χρειάζεται τις χειροπιαστές θετικές εξελίξεις στα δύο ακανθώδη ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Την αξιολόγηση και το προσφυγικό. Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται ότι ακόμη είναι αρκετές και οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι θα κλείσει η αξιολόγηση ως το Πάσχα των Καθολικών, ενώ οι πιο συντηρητικοί θεωρούν ότι θα φτάσουμε ως το δικό μας Πάσχα.

Η οικονομία χρειάζεται όσο γίνεται πιο σύντομα μια συμφωνία, για να επανέλθει η κανονικότητα και να ξεκινήσουν οι θετικές εξελίξεις από την πλευρά της ΕΚΤ και των οίκων αξιολόγησης. Το χρονικό διάστημα ως το τέλος Μαρτίου, στην καλύτερη περίπτωση, είναι μεγάλο με αποτέλεσμα οι αναταράξεις και η έντονη μεταβλητότητα να παραμείνουν κυρίαρχες στις συνεδριάσεις που ακολουθούν.

Μια νέα πτωτική κίνηση που θα τεστάρει την περιοχή των 450 μονάδων φαίνεται πιθανή, ενώ η δημιουργία διπλής βάσης γύρω από τα προηγούμενα χαμηλά των 420 μονάδων θα έθετε τις προϋποθέσεις για ένα πιο ουσιαστικό θετικό γύρισμα της αγοράς. 

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν, πέρα από το θετικό κλείσιμο της αξιολόγησης και την ύπαρξη σταθερότητας στο πολιτικό σκηνικό, την σταθεροποίηση των ξένων αγορών και την απομάκρυνση των κινδύνουν που εντοπίζονται στις ευρωπαϊκές τράπεζες. 

Στα αρνητικά νέα, η αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιανουάριο κατά 2,09%. Επίσης, μείωση παρουσίασε κατά 1,8% ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Δεκεμβρίου 2015, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Σχετικά με τις διεθνείς αγορές, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η περίοδος των μεγάλων διακυμάνσεων δεν έχει ακόμα τελειώσει καθώς η ανοδική κίνηση του πετρελαίου μπορεί να αποδειχτεί τεχνικής σημασίας. Η Κίνα συνεχώς κάνει ενέσεις ρευστότητας αλλά παραμένει ο άγνωστος Χ, ενώ επίσης κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει με τους ισολογισμούς ορισμένων ευρωπαϊκών μετοχών. Η άποψη ωστόσο των αναλυτών δεν είναι ακραία αρνητική για το 2016 πιστεύοντας ότι τελικά οι οικονομίες θα τα "βολέψουν".


Στατιστικά συνεδρίασης

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση -1,82% στις 481,23 μονάδες. Πτώση -3,9% ο FTSE 25 στις 129,64 μονάδες. Απώλειες -10,97% ο τραπεζικός δείκτης στις 27,53 μονάδες. Στα 21,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης




Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις