Ενέργεια

Ξαφνικό ράλι 40% στο φυσικό αέριο - Ποιοι παράγοντες πυροδοτούν τις τιμές


 Σε κίνδυνο βρίσκεται η αγορά ενέργειας στην Ευρώπη που απειλείται με εκτίναξη τιμών και αυτό τον χειμώνα.

Την εκτίμηση αυτή κάνει ο ενεργειακός όμιλος EON, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης ενεργειακών δικτύων και ενεργειακής υποδομής στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο ΕΟΝ καλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να εξοικονομούν ενέργεια και φυσικό αέριο.

«Υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλες πηγές αβεβαιότητας τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης, με αντίστοιχους κινδύνους σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών χονδρικής», υπογραμμίζει ο όμιλος.

Οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είχαν υποχωρήσει από τα περσινά επίπεδα ρεκόρ και οι χώροι αποθήκευσης είναι σχεδόν πλήρεις ενόψει του χειμώνα.

Όμως ο γερμανικός όμιλος προειδοποίησε ότι εάν γεγονότα όπως οι απρογραμμάτιστες ελλείψεις εφοδιασμού συμπέσουν χρονικά με ένα ψυχρό κύμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυτό θα οδηγούσε σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών.

Αιφνίδιο ράλι στις τιμές

Την ώρα που το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στις ανατιμήσεις στα τρόφιμα ένα αιφνίδιο ράλι τιμών στις αγορές της ενέργειας μας υπενθυμίζει πως το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους δεν έχει λυθεί. Για μήνες η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται μεταξύ 25-30 ευρώ.

Όμως σήμερα η τιμή του άρχισε να «εκτοξεύεται» και να ξεπερνά ακόμα και τα 40 ευρώ υπογραμμίζοντας την ανησυχία της αγοράς λόγω πιθανών διαταραχών στον εφοδιασμό.

Ο φόβος ότι η Ευρώπη μπορεί να μην έχει σταθερή ροή LNG δημιουργεί πρόσθετη ανησυχία και αναταράξεις στις αγορές.

Τι δημιουργεί αυτή την ανησυχία; Αρχικά, οι μειωμένες ροές αερίου σε βασικό εξαγωγικό λιμάνι των ΗΠΑ,
Επίσης, ορατός είναι ο κίνδυνος ανακατεύθυνσης φορτίων LNG στην Ασία για τους επόμενους μήνες, λόγω απεργίας στην Αυστραλία και υψηλότερων τιμών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις