Χρηστικά

Κρύβουν 504.032 ανέργους - Επιστροφή των Greek Statistics;


Τον Δεκέμβριο ο ΟΑΕΔ κατέγραψε 1.100.099 ανέργους και η ΕΛΣΤΑΤ μόλις 596.067! (Οι επίσημες ανακοινώσεις των δύο φορέων

Περισσότερους από 500.00 ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ «ξέχασε» να καταμετρήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή διευρύνοντας τον προβληματισμό, για τη μεθοδολογία που ακολουθεί.

Παρουσιάζεται έτσι το οξύμωρο φαινόμενο, να αυξάνονται οι άνεργοι, αλλά να μειώνεται το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον μήνα Δεκέμβριο 2021 αριθμός των ανέργων, που αναζητούν εργασία, υποχώρησε και διαμορφώθηκε σε 596.067 άτομα και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 12,8%.

Όμως τον ίδιο μήνα, τον Δεκέμβριο του 2021, ο ΟΑΕΔ κατέγραψε 1.100.099 ανέργους, οι οποίοι επίσης αναζητούν εργασία. Μάλιστα, ο αριθμός τους είναι αυξημένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, Νοέμβριο 2021, που οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1.081.622 άτομα.

Μεταξύ των ανέργων που καταμετρά ο ΟΑΕΔ και εκείνων που καταμετρά η ΕΛΣΤΑΤ, υπάρχει μια διαφορά της τάξης των 504.032 ατόμων!

Παρατηρείται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μόλις το 54,2% των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και η έρευνά της δείχνει να μην θεωρεί ανέργους το 45,8% εκείνων που δηλώνουν άνεργοι στον ΟΑΕΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά των ανέργων που καταγράφουν ΕΛΣΤΑΤ και ΟΑΕΔ διαρκώς διευρύνεται κατά τους τελευταίους μήνες του 2021.
Ειδικότερα  τον Σεπτέμβριο ήταν  325.800, τον Οκτώβριο η διαφορά ανήλθε σε 359.199 ανέργους, τον Νοέμβριο εκτινάχθηκε σε 456.764 ανέργους και τον Δεκέμβριο ξεπέρασε και τις 500.000 και ανήλθε σε 504.032 ανέργους.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή διαφορά η οποία δεν έχει παρατηρηθεί σε τέτοιο μέγεθος, ποτέ στο παρελθόν και προκαλεί εύλογες απορίες, καθώς από την επίσημη στατιστική υπηρεσία του κράτους, διαφεύγουν σχεδόν μισοί από τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Οι δικαιολογίες της ΕΛΣΤΑΤ

Σε παλαιότερη ανακοίνωση που είχε εκδώσει η ΕΛΣΤΑΤ για να δικαιολογήσει τις διαφορές σε σχέση με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι οποίες τότε ήταν πολύ πιο μικρές είχε υποστηρίξει ότι μεταξύ των άλλων φταίει η «μαύρη» εργασία! Δηλαδή, τα άτομα τα οποία εργάζονται χωρίς ασφάλιση (μαύρη εργασία) ή εργάστηκαν σε πρόχειρες ή ευκαιριακές εργασίες, καταγράφονται ως «απασχολούμενοι» στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ!

Δηλαδή, κάποιος που εργάζεται παράνομα χωρίς ασφάλιση δηλώνει σε κρατικό φορέα (ΕΛΣΤΑΤ), ότι εργάζεται και παράλληλα είναι δηλωμένος στον ΟΑΕΔ για να λαμβάνει, παρανόμως, επιδόματα και δεν ενοχλείται κανείς.

Ακόμη η ΕΛΣΤΑΤ, ισχυρίζεται, ότι το ζήτημα της διαφοράς των «ανέργων» και των «εγγεγραμμένων ανέργων» είναι διαχρονικό και απαντά σε όλες τις Χώρες του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος. Υποστηρίζει επίσης, ότι, σύμφωνα με τους διεθνείς ορισμούς που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, «άνεργοι» χαρακτηρίζονται τα άτομα τα οποία:

  • δεν εργάζονται,
  • είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία και
  • αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερεις εβδομάδες. Τα παραπάνω διαπιστώνονται με μία σειρά ειδικών ερωτημάτων στο ερωτηματολόγιο της Έρευνας.

Αντίθετα, ισχυρίζεται, πως, στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ η «ενεργή αναζήτηση» και η «διαθεσιμότητα» για εργασία δηλώνεται κατά την εγγραφή και δεν επικαιροποιείται.

Επιπρόσθετα, τα άτομα τα οποία εργάζονται χωρίς ασφάλιση (μαύρη εργασία) ή εργάστηκαν σε πρόχειρες ή ευκαιριακές εργασίες, καταγράφονται ως «απασχολούμενοι» στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού αλλά ταυτόχρονα μπορούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ.

Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που δεν εργάζονται και ταυτόχρονα δεν αναζητούν εργασία ή δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία, τα οποία καταγράφονται ως «μη ενεργοί» (και εκτός εργατικού δυναμικού) στην ΕΕΔ αλλά είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ προκειμένου να είναι δικαιούχοι των προνομίων του ΟΑΕΔ.

Κατά συνέπεια, υποστηρίζει η ΕΛΣΤΑΤ, τα άτομα που καταγράφονται ως άνεργοι από την ΕΛΣΤΑΤ δεν συμπίπτουν από εννοιολογική άποψη με εκείνα που εγγράφονται στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ και, ως εκ τούτου, λόγω της διαφοράς των ορισμών, δεν είναι δυνατή η σύμπτωση των δύο πληθυσμών.

Ωστόσο είναι πρωτοφανές στα στατιστικά χρονικά, η Στατιστική Υπηρεσία να καταγράφει μόνο το 55% των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ.

Το στατιστικό δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δεκέμβριο του 2021 είναι εδώ και του ΟΑΕΔ για τον ίδιο μήνα εδώ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα