Διεθνή

Κρυπτονομίσματα: Κατέρρευσε και δεύτερο ανταλλακτήριο στην Τουρκία


Και δεύτερο πλήγμα μέσα σε λίγες μέρες υπέστησαν οι Τούρκοι που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα καθώς κατέρρευσε και νέο μεγάλο ανταλλακτήριο, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας να κρατείται.

Όπως  μεταδίδει το Bloomberg, το ανταλλακτήριο Vebitcoin σταμάτησε τη λειτουργία του, επικαλούμενο ως λόγο την επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Demiroren ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλος, Ilker Bas, και τρεις άλλοι εργαζόμενοι σε αυτό έχουν συλληφθεί.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, το Σώμα Ερευνών Οικονομικών Εγκλημάτων της Τουρκίας μπλόκαρε τους λογαριασμούς του Vebitcoin και ξεκίνησε έρευνα.

Το Vebitcoin είναι το τέταρτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων της Τουρκίας με ημερήσιο τζίρο σχεδόν 60 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την CoinGecko.com. Περισσότερο από το 50% του τζίρου αυτού αφορά το Βitcoin, η τιμή του οποίου υποχώρησε 19% αυτή την εβδομάδα.

Η πτώση την εβδομάδα αυτή είναι η μεγαλύτερη για το Βitcoin μετά από αυτή στα τέλη Φεβρουαρίου και οι αναλυτές προειδοποιούν για περαιτέρω απώλειες. Ακόμη και τα ψηφιακά νομίσματα που κατάφεραν να έχουν μικρή άνοδο τις τελευταίες ημέρες, όπως το Ether και το Dogecoin, κατέγραψαν πτώση την Παρασκευή.

Η κατάρρευση του Vebitcoin έγινε λίγες ημέρες μετά τη διακοπή των συναλλαγών στην πλατφόρμα Thodex και τη φυγή του 27χρονου ιδρυτή της στο εξωτερικό. Η Thodex είχε περίπου 390.000 χρήστες, σύμφωνα με τον δικηγόρο των  θυμάτων, ενώ οι απώλειες τους μπορεί να φθάσουν τα 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Haberturk.

Οι δύο πλατφόρμες είχαν ενεργό ρόλο στην έκρηξη των κρυπτονομισμάτων, στα οποία επένδυσαν πάρα πολλοί Τούρκοι για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από τον υψηλό πληθωρισμό και τη μεγάλη υποτίμηση της λίρας. Ο πληθωρισμός έφθασε το 16,2% τον Μάρτιο και η λίρα υποχώρησε πάνω από 10%  έναντι του δολαρίου φέτος, συνεχίζοντας για ένατο συνεχόμενο έτος τις απώλειές της.

Ο ημερήσιος τζίρος στις τουρκικές αγορές crypto ανήλθε σε περίπου 2 δισ. δολάρια την Παρασκευή.

Ο διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσίογλου, δήλωσε την Παρασκευή ότι προωθούνται νέες ρυθμίσεις για τα ψηφιακά νομίσματα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας απαγόρευσε τη χρήση περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης για πληρωμές, αναφέροντας «ανεπανόρθωτες» ζημίες και κινδύνους συναλλαγών ως λόγους για την απαγόρευση.

Πηγή: Bloomberg - Reuters

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις