Αγορές

Κρυπτονομίσματα ή... το πορτοφόλι του μέλλοντος


Για να κατανοήσουμε τα κρυπτονομίσματα, καλό είναι κατ’ αρχήν να γνωρίζουμε πως λειτουργεί η τεχνολογία blockchain, που χρησιμοποιείται για την αποστολή ψηφιακών δεδομένων (π.χ. μουσική, συμβόλαια, ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία): Κάθε μπλοκ (ψηφιακή μεταφορά) εξασφαλίζει μέσω κρυπτογράφησης ότι δεν θα μπορεί κάποιος να τροποποιήσει μια συναλλαγή αφότου αυτή γίνει. Κάθε συναλλαγή εγγράφεται σε ένα τομέα, ο οποίος διανέμεται και είναι διαθέσιμος σε όποιον έχει πρόσβαση σε αυτή. Είναι ένα «αποκεντρωμένο» σύστημα και λειτουργεί χρήστη-προς-χρήστη (peer-to-peer), χωρίς ενδιάμεσο.

Έχοντας «χτιστεί» σε τεχνολογία blockchain το 2009, το Bitcoin έγινε το πρώτο «αποκεντρωμένο» κρυπτονόμισμα. Το ψηφιακό αυτό περιουσιακό στοιχείο έχει πραγματική αξία στον κόσμο. Εκατοντάδες χιλιάδες έμποροι δέχονται τώρα πληρωμές σε bitcoin για αγαθά και υπηρεσίες και η αύξηση της δημοτικότητάς του έχει οδηγήσει την τιμή του στα ύψη. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Απρίλιο του 2010 το bitcoin αντιστοιχούσε σε 0,003 δολάρια, ενώ στις 2 Σεπτεμβρίου 2017 αποτιμώταν στα 4.912,84 δολάρια.

Πλέον έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες κρυπτονομίσματα. Το Ethereum, το δεύτερο πιο επιτυχημένο μετά το Bitcoin, έχει δημιουργήσει μία πλατφόρμα, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δημιουργούν το δικό τους νόμισμα, βασισμένο στο δικό τους μοντέλο.

Δίνοντας τη δυνατότητα για crowdfunding (χρηματοδότηση εγχειρημάτων με τη συγκέντρωση μικρών ποσών από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, κυρίως μέσω του internet) με νομισματικές δημόσιες εγγραφές (Initial Coin Offerings, ICOs), τα κρυπτονομίσματα επιτρέπουν σε τεχνολογικά projects να αποκεντρώσουν κάθε είδους διαδικτυακές υπηρεσίες. Αυτό ενισχύει τη δύναμη και την αξία των ψηφιακών νομισμάτων, με τη ρευστότητα να συσχετίζεται με τις υπηρεσίες που παρέχουν –από αποθήκευση δεδομένων έως αγορές ακινήτων.

Κεφάλαια μεταφέρονται ασφαλώς από πορτοφόλι σε πορτοφόλι, χωρίς μία τράπεζα να μεσολαβεί ανάμεσα στον αγοραστή και τον πωλητή, χωρίς σύστημα αυτόματης εκκαθάρισης συναλλαγών να καθυστερεί τις μεταφορές, χωρίς προμήθειες, όπως για παράδειγμα στις συναλλαγές με κάρτες. Είναι, λοιπόν, ηλίου φαεινότερο, γιατί όλο και περισσότεροι online πωλητές αποδέχονται πληρωμές σε κρυπτονομίσματα.

Το πορτοφόλι του μέλλοντος

Καθώς το Bitcoin έκανε εκατομμυριούχους κάποιους από αυτούς που το υιοθέτησαν νωρίς, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κοινό που επιδιώκει τώρα να αγοράσει εναλλακτικά φθηνότερα κρυπτονομίσματα με ανάλογη δυναμική.

Προς το παρόν όμως, το ευρύτερο κοινό αντιμετωπίζει δυσκολίες όσο αφορά την αγορά και αποθήκευση ψηφιακών νομισμάτων, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την τεχνογνωσία του πως να δημιουργήσουν ένα πορτοφόλι για να τα κρατήσουν μέσα. Είναι μία περίπλοκη διαδικασία. Συμβουλευτικά forums και blogs «ουρλιάζουν» για την ανάγκη να υπάρχει ασφάλεια και το καθένα συνιστά διαφορετικά ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Επικρατεί ένα χάος.

Χωρίς την τεχνογνωσία αυτή και την αυτοπεποίθηση που τη συνοδεύει, η επένδυση σε ένα ψηφιακό νόμισμα είναι αποθαρρυντική. Η εταιρεία που πρώτη θα απλοποιήσει αυτή τη διαδικασία και θα δημιουργήσει «πορτοφόλια» κατανοητά και εύχρηστα για το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό, κυριολεκτικά θα σφυρηλατήσει το μέλλον των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Αυτό ακριβώς θα έπρεπε να είναι το πρώτο και βασικό σημείο εστίασης των νέων κρυπτονομισμάτων –και όχι το κέρδος.