Οικονομία

«Κρυφτούλι» με λαθρεμπόρους καυσίμων, ανεξέλεγκτα τα κυκλώματα


Η ΑΑΔΕ προσπαθεί να σταματήσει λαθρεμπόριο που φέρνει αμύθητα κέρδη με μερικές κατασχέσεις βυτιοφόρων - Ανενεργός ο νόμος για πληφοριοδότες

Άλλη μια κατάσχεση βυτιοφόρων που διακινούσαν χημικούς διαλύτες για νοθεία της βενζίνης προβάλλει η ΑΑΔΕ ως μεγάλη επιτυχία στην εκστρατεία της κατά των κυκλωμάτων της αγοράς καυσίμων. Όμως πηγές που είναι σε θέση σε γνωρίζουν σε βάθος τις ιδιαιτερότητες της αγοράς επισημαίνουν στο Σin ότι αυτές οι επιτυχίες των διωκτικών αρχών δεν οδηγούν στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων, ενώ προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις το γεγονός ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί εδώ και επτά μήνες, με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, η νέα διάταξη της νομοθεσίας που επιτρέπει την προστασία και την καταβολή αμοιβών σε πληροφοριοδότες για να σπάσει η «ομερτά».

Όπως έχει γράψει το Σin, πρωτοφανείς διαστάσεις προσλαμβάνουν οι παραβατικές δραστηριότητες στην αγορά καυσίμων, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές από τη χονδρική και λιανική εμπορία, καθώς έχει πάρει μεγάλη έκταση η νόθευση της βενζίνης με χημικούς διαλύτες βουλγαρικής προέλευσης, αλλά και το «πείραγμα» στις αντλίες, παρά την ύπαρξη συστημάτων εισροών - εκροών, που καταλήγει σε κλοπή πάνω και από 10% από τον καταναλωτή σε κάθε γέμισμα.

Μετά από αντίστοιχη επιτυχία που είχε καταγραφεί στις αρχές του χρόνου, χθες έγινε γνωστό από την ΑΑΔΕ ότι κατασχέθηκαν βυτιοφόρα μεταφοράς χημικών διαλυτών, που διακινούνται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή άλλων εμπορευμάτων, αλλά καταλήγουν στις δεξαμενές πρατηρίων επιτηδείων για να νοθεύεται η βενζίνη, με τεράστια κέρδη για τους εμπλεκόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φορτία προορίζονταν για εταιρείες - «φαντάσματα», ενώ θεωρείται ότι «εγκέφαλος» του κυκλώματος είναι γνωστός επιχειρηματίας των καυσίμων, που έχει απασχολήσει κατ' επανάληψη τις αρχές για τις δραστηριότητές του στη λαθρεμπορία και νοθεία καυσίμων.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κατασχεθεί από τις αρχές και τα ηλεκτρονικά μέσα του συστήματος εισροών - εκροών εμπλεκόμενου στο κύκλωμα πρατηρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς κατάφερναν οι επιτήδειοι να εφοδιάζουν με τεράστιες ποσότητες διαλυτών τις δεξαμενές, χωρίς αυτό να καταγράφεται από το ηλεκτρονικό σύστημα. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν κάνουν λόγο για μια μάταιη ερευνητική προσπάθεια, καθώς εδώ και χρόνια τα συστήματα εισροών - εκροών έχουν «διαβρωθεί» από τους επιτήδειους μέσω ειδικών stick που τοποθετούνται στους υπολογιστές για να αλλοιώνουν τις καταγραφές του συστήματος. Τα stick αφαιρούνται όταν γίνεται έλεγχος, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να βρεθούν τα «ίχνη» της αλλοίωσης.

Η ΑΑΔΕ ισχυρίζεται ότι με την εκστρατεία που αρχίσει, όπου εντοπίζει και κατάσχει βυτιοφόρα και διαλύτες, έστω και χωρίς να φθάνει στη σύλληψη και ποινική δίωξη των υπευθύνων, προκαλεί οικονομικό κόστος στους λαθρεμπόρους και εμποδίζει τη δράση τους. Αυτό αμφισβητείται από όσους γνωρίζουν πώς λειτουργεί η αγορά, οι οποίοι επισημαίνουν ότι είναι τόσο μεγάλα τα κέρδη των κυκλώματων από αυτές τις πρακτικές, που οι κατασχέσεις κάποιων φορτίων και βυτιοφόρων απλώς γίνονται ένα μικρό μέρος του κόστους λειτουργίας, χωρίς να εμποδίζουν τη συνέχιση αυτής της κερδοφόρου παράνομης δραστηριότητας, όπως ακριβώς οι μεγάλοι έμποροι ναρκωτικών δεν πτοούνται από την κατάσχεση μιας ποσότητας ναρκωτικών. Στην ουσία, τονίζουν αυτές οι πηγές, «οι αρχές παίζουν κρυφτούλι με τα κυκλώματα λαθρεμπορίας, χωρίς να φθάνουν σε ουσιαστικά αποτελέσματα ή να σταματούν τη δράση τους».

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα συστήματα εισροών - εκροών, που έχουν προβληθεί ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την αντιμετώπιση της νοθείας στα καύσιμα, είναι, όπως προαναφέρθηκε, διάτρητα και οι επιτήδειοι έχουν καταφέρει να τα εξουδετερώνουν με απόλυτα αποτελεσματικό τρόπο. Έτσι, καταφέρνουν να διαθέτουν σε ένα μεγάλο δίκτυο πρατηρίων τους διαλύτες για τη νοθεία καυσίμων, αλλά και να κλέβουν τους καταναλωτές με αλλοιωμένες ενδείξεις στις αντλίες, χωρίς να κινδυνεύουν να συλληφθούν. Εν ολίγοις, λένε όσοι γνωρίζουν, πρόκειται για άρτια οργανωμένα κυκλώματα με μαφιόζικες μεθόδους, που μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο αν σπάσει η «ομερτά» και βρεθούν πρόσωπα μέσα από τα κυκλώματα που θα γίνουν μάρτυρες των αρχών.

Αυτό έχει γίνει αντιληπτό και από τις αρχές, γι' αυτό και, στα τέλη του περασμένου χρόνου, πέρασε διάταξη στο νέο νόμο για την καταστολή του λαθρεμπορίου, με την οποία για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα να παρασχεθεί προστασία σε μάρτυρες (whistleblowers), αλλά και να λάβουν μεγάλες αμοιβές, εάν συμβάλουν με τις μαρτυρίες τους στην εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθρεμπορίας. Όμως, όπως πολλές φορές συμβαίνει στην Ελλάδα, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση για να αναληφθεί μια πρωτοβουλία, η σχετική διάταξη του νόμου παραμένει ανενεργή, επειδή οι συναρμόδιοι υπουργοί (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη) δεν έχουν εκδώσει την κοινή υπουργική απόφαση για την ενεργοποίησή του.

Έτσι, όπως λένε οι γνωρίζοντες, το ισχυρότερο «όπλο», οι μάρτυρες μέσα από τα εγκληματικά κυκλώματα, παραμένει αναξιοποίητο, ενώ η ΑΑΔΕ περιορίζεται να χρησιμοποιεί... λιανοντούφεκα, προχωρώντας σε μερικές κατασχέσεις βυτιοφόρων, όταν τα κυκλώματα έχουν κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων και συνεχίζουν τη δράση τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις