Διεθνή

Κρούγκμαν: Προειδοποίηση για παγκόσμια ύφεση το 2019


Αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να  πέσει η παγκόσμια οικονομία σε ύφεση το 2019, εκτίμησε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Ντουμπάι, ο Π.Κρούγκμαν τόνισε πως υπάρχουν καλοί λόγοι να είναι κανείς επιφυλακτικός όσον αφορά το σενάριο αυτό.
Όταν ρωτήθηκε αν οι επενδυτές θα έπρεπε να περιμένουν μια ύφεση τους επόμενους μήνες ο κ. Κρούγκμαν απάντησε: «Πιστεύω πως είναι αρκετά πιθανό να έχουμε ύφεση αργότερα φέτος ή την επόμενη χρονιά».

Σύμφωνα με το Reuters, o κ. Κρούγκμαν σημείωσε πως δύσκολα θα υπάρξει «ένα μεγάλο συμβάν» το οποίο θα πυροδοτήσει μια κάμψη της οικονομίας. Αντίθετα, επισήμανε, υπάρχουν διάφοροι «αντίθετοι άνεμοι» που αυξάνουν την πιθανότητα επιβράδυνσης.

Ο ίδιος παρουσίασε την περικοπή φόρων από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως πηγή ανησυχίας, λέγοντας πως το πρόγραμμα «δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό». Ο κ. Κρούγκμαν προειδοποίησε επίσης πως όλα δείχνουν ότι αρχίζει να ξεφουσκώνει η τεχνολογική «φούσκα».

Ο Αμερικανός οικονομολόγος υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως οι φορείς άσκησης οικονομικής πολιτικής δεν είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Η κύρια ανησυχία είναι πως αν υπάρξει επιβράδυνση δεν έχουμε πώς να απαντήσουμε αποτελεσματικά» τόνισε.

«Φαίνεται πως είμαστε κοντά σε ύφεση αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη» πρόσθεσε. 

Η πλειονότητα των οικονομολόγων, καθώς και ένα μέρος της παγκόσμιας επιχειρηματικής ελίτ, συμφωνούν πως η οικονομία επιβραδύνεται, αλλά οι φορείς άσκησης πολιτικής εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί μια «ομαλή προσγείωση».